Beştepe'de Şimşek modeline itiraz mı var?

Beştepe'de Şimşek modeline itiraz mı var?
Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla ekonominin yeni kadroları netleşti. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan bilgiye göre eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme...

Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla ekonominin yeni kadroları netleşti. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan bilgiye göre eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığına getirildi. Yapılan son atamayla ekonomi politikalarında rasyonele dönüş aşaması kağıt üzerinde başlamış oldu.

Erkan'ın atamasının beklenenden geç gelmesi kamuoyunda bazı iddiaların yayılmasına yol açmıştı. Bunlardan biri AKP içinde bir kesimin Erkan'ın ABD'den getirilmesinin "Yerli ve Milli" söylemine zarar vereceği gerekçesiyle atamaya karşı çıkmasıydı.

İçeriden itiraz mı var?

AKP içinde söz konusu atamaya karşı çıkan grubun kim olduğu bilinmezken, akıllara Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın danışmanlarından biri olan Yiğit Bulut geldi.

Bulut atamaların yer aldığı Resmi Gazete'nin yayımlanmasının ardından Hafize Gaye Erkan'ın atandığı haberini retweet ederken, Kavcıoğlu için ise ayrı bir tebrik mesajı yayımladı. Söz konusu mesajda "BDDK Başkanlığına atanan Sayın Şahap Kavcıoğlu’nu tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Eskiye dönüş "yalan" demişti

Bulut daha önce Reuters'ın AKP'li kaynaklara dayandırdığı ve Türkiye Ekonomi Modeli'ne ilişkin bir haberine sinirlenerek Twitter'dan "Sayın cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu modelin ‘eskiye dönüş amacıyla’ terk edileceğini iddia etmek külliyen yalan" demişti.

Küresel emperyal kurumlara mı uyacağız?

Bulut'un o dönemde attığı Tweette belki de en dikkat çekici kısım ortodoks politikalara dönüşü "Küresel emperyal kurumlara" uyma olarak nitelemesiydi. Zira Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan atamasıyla Türkiye ekonomisinde ortodoks politikalara dönüş başladı. Şimşek koltuğu devraldığı gün yaptığı açıklamada da "Türkiye'nin rasyonel politikalara dönmek dışında bir seçeneği kalmamıştır" dedi.

Bulut'un Tweet'inin devamı şöyle:

"Her fırsatta Türkiye aleyhine haber yapmak ve özellikle kafa karışıklığına yol açmak adına haberler kurgulayan Reuters, yine bir skandala imza atmış ve parti beyannamelerini elde ettiği iması yaparak, başarıyla uygulanan mimarının ve uygulayıcısının bizzat sayın cumhurbaşkanımız olduğu ‘Türkiye Ekonomi Modeli’nin terk edileceğini ve eski tip ortodoks ‘faiz yükselt’ modeline geri dönülerek ‘küresel emperyal kurumlara’ uyma taahhüdüne girileceğini iddia etmiş.

Amerika’daki gelişmeler ve tartışmalar ortodoks neo liberal modellerin çöktüğünü ortaya koyarken, faiz yükseltmenin bir araç olmadığı kanıtlanırken, sayın cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu modelin ‘eskiye dönüş amacıyla’ terk edileceğini iddia etmek külliyen yalan, manipülasyona yönelik bir adım ve kötü niyettir!"