Daron Acemoğlu: Google’ın 876 milyar dolarlık tekeli bağımsız basını ve demokrasiyi tehdit ediyor
Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Google’ın dijital reklamcılık alanındaki tekelinin bağımsız medya ve demokrasiler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Financial Times’ta yayımlanan yazısında Acemoğlu, “Silikon Vadisi yalnızca piyasaları değil, devlet mekanizmasını da ele geçirmiş durumda” ifadesini kullanan Acemoğlu, Avrupa Birliği’ne açık çağrıda bulunarak dijital geleceğin demokratik kurumlara emanet edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Rekabet yok edildi, medya susturuldu"
Acemoğlu, Google gibi dev teknoloji şirketlerinin bugünkü gücüne ulaşmasında, düzenleyici kurumların uzun süreli pasifliğinin etkili olduğunu belirtti. Özellikle 876 milyar dolarlık dijital reklam pastasını yöneten Google’ın, haber kuruluşlarının gelir kaynaklarını kuruttuğunu söyledi. Bir eski Google yöneticisinin benzetmesini aktaran Acemoğlu, bu durumu “Goldman Sachs’ın New York Borsası’na sahip olması gibi” ifadeleriyle özetledi.
Uluslararası Af Örgütü’nden Google’a çağrı: Haklara saygılı yapısal bir dönüşüm zamanı
Kamuoyuna açık mektup: Google’ın yıkıcı ambargosunu protesto ediyoruz
CHP Milletvekili Okan Konuralp’ten Google tepkisi: ‘Dijital telif yasasını ivedilikle çıkarmalıyız’
ABD'den Google'a tekel kararı
Acemoğlu’nun değerlendirmeleri, ABD’de bir federal mahkemenin Google’ın reklam pazarında tekel oluşturduğuna dair verdiği karardan kısa süre sonra geldi. Kararda, Google’ın rekabete aykırı yöntemlerle pazar hâkimiyeti kurduğu belirtildi. Avrupa Komisyonu da benzer bir davada karar aşamasında.
“Yapısal reformdan korkmayın”
Teknoloji devlerinin yeniliği teşvik etmek yerine bastırdığını belirten Acemoğlu, 1956’da AT&T’nin patentlerini kamuya açmak zorunda kalmasının teknoloji devrimini nasıl tetiklediğini hatırlatarak, “Gerçek dönüşüm yapısal reformla mümkündür” dedi. Johnson ile birlikte önerdikleri yüzde 50’lik dijital reklam vergisinin, bu tekellerin etkisini sınırlayabileceğini savundu.
“Avrupa elini taşın altına koymalı”
Makalesinin sonunda Avrupa’ya açık çağrıda bulunan Acemoğlu, internetin kurallarını artık Silikon Vadisi şirketlerinin değil, demokratik kurumların koyması gerektiğini belirtti. “Avrupa, Google’ın reklam tekeline son vererek dijital geleceğimizi özgürlük ve şeffaflık ilkelerine göre şekillendirme iradesi göstermeli” dedi.
Kaynak:Alıntı