Demokrasi açığını merkez bankası kapattı

Demokrasi açığını merkez bankası kapattı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti. Piyasalarda ağırlıklı beklenti 100 baz puan artırım olacağı yönündeydi. Güne 7,50 seviyesinde başlayan...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti. Piyasalarda ağırlıklı beklenti 100 baz puan artırım olacağı yönündeydi. Güne 7,50 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru, kararın açıklanmasının ardından 7,32 ile son iki haftanın en düşük düzeyine geriledi. Euro/TL kuru da 9 seviyesinden 8,76’ya indi.
TCMB’den yapılan açıklamada, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:
“Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır. Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir.”
OCAK VE ŞUBATTA ORAN DEĞİŞMEMİŞTİ
TCMB, Naci Ağbal’ın başkanlığa getirilmesinden sonra yapılan ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25’ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti. Ocak ve şubat aylarında yapılan toplantılarda ise faiz oranını değiştirmemişti.
“EKONOMİ SİYASETİN AYNASINDA YÜRÜYOR”
2 Mart’ta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ve 11 Mart’ta açıklanan ekonomi reformu piyasaların beklentilerini karşılamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin İzmir Kongresi’nde damadı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan övgüyle bahsetmesiyle başlayan dövizdeki yükseliş, ABD’deki tahvil faizlerinin yükselmesi ile yüzde 7-8’leri bulmuştu. Ocak ve şubat aylarında politika faizini sabit tutan Merkez Bankası açıklanan reform paketlerinin dövizdeki yukarı yönlü hareketi aşağı çekmesi bir yana sabit tutamaması üzerine son çare 2 puan faiz yükseltti.
Ekonomist Uğur Gürses, Ömer Faruk Gergelioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP’ye açılan kapatma davasını örnek göstererek, “Böyle bir ülkede ekonomi yönetiminin elinde kalan sopa ne yazık ki faizleri yükseltmek” dedi. Gürses, “Ekonomi siyasetin aynasında yürüyor. Siyaset otokrasi girdabına kapıldıkça ekonomide de kur dalgalanmaları ve sonu sert faiz artışları ile aynı yerde patinaj yapmaya devam edecek. Fatura ise işbaşında olmayan ve yoksullaşan milyonlara” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE YÜKSEK FAİZ LİGİNDE 7. SIRAYA YÜKSELDİ

Son artırımla beraber Türkiye küresel ‘faiz liginde’ 2 sıra yükselerek yedinci oldu. Karar öncesi Haiti ile aynı sırada olan Türkiye, kararın ardından Kongo ve İran’ı da geride bıraktı. Ekonomik krizden bir türlü çıkamayan Venezuela yüzde 45.34 ile dünyanın en yüksek politika faizine sahip ülkesi olmaya devam ederken, bu ülkeyi yüzde 40 ile Zimbabve ve yüzde 38 ile Arjantin takip ediyor. Türkiye G20 ülkeleri arasında Arjantin’in ardından en yüksek 2. politika faizine sahip ülke konumunda bulunuyor.

KARARA MUHALEFETTEN TEPKİ

Karar sonrası muhalefetten iktidarın ekonomi yönetimine peş peşe tepkiler geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “128 milyar dolar rezervi boş yere yakmanın bedelini ‘yüksek faiz’ olarak ödüyoruz”, Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, “Sıfır faiz dünyasında, yüzde 19’a mahkum ettiler ülkeyi. Yarattıkları yıkımın bedeli çok ağır oldu” dedi.

Öne Çıkanlar