Dev bira firmasında büyük kriz: 6 bin kişi işten çıkarılacak
Dünya genelinde alkollü içkilere talebin düşmesi dev bira sektörünü krize soktu. 2026 kâr beklentisini aşağı yönlü revize eden Heineken, binlerce çalışanı işten çıkarma kararı aldı.
GAZETE PENCERE - Hollanda merkezli bira üreticisi Heineken, alkollü içkilere yönelik talebin zayıflaması nedeniyle çıkmaza girdi.
Küresel çapta yaklaşık 6 bin çalışanını işten çıkaracağını duyuran şirketi, bu adımı önümüzdeki iki yıl içinde kademeli olarak hayata geçirecek.
BÜYÜME BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ
Toplam 87 bin çalışanı bulunan şirket, maliyetleri düşürmeyi hedeflerken 2026 yılına ilişkin kâr büyüme beklentisini de aşağı yönlü revize etti. Küresel ölçekte değişen tüketim alışkanlıkları ve yavaşlayan satışların sektörde baskı yarattığı belirtildi.
Heineken’in kararı, bira ve alkollü içki sektöründe süregelen daralmanın son örneği oldu. Danimarkalı rakip Carlsberg de benzer şekilde işten çıkarmalar planladığını açıklamıştı. Sektörde birçok üretici, yıllardır yavaş seyreden satışlar nedeniyle maliyet kısma, varlık satışı ve üretimi azaltma yoluna gidiyor.
Piyasa değeri bakımından dünyanın ikinci en büyük bira üreticisi konumundaki Heineken’de, Genel Müdür Dolf van den Brink’in geçen ayki beklenmedik istifasının ardından yeni bir CEO arayışı da sürüyor. Yönetim cephesindeki bu değişim, şirketin yeniden yapılanma süreciyle aynı döneme denk geldi.
Öte yandan, tüm bu gelişmelere rağmen Heineken hisselerinin TSİ 11.18 itibarıyla yüzde 4 yükseldiği öğrenildi.
Kaynak:Haber Merkezi