Çaya, telefona, benzine zam yağmuru

Çaya, telefona, benzine zam yağmuru
Ekonomi yönetiminde sil baştan yaşanan kadro ve politika değişikliğiyle seçim öncesi baskılanan döviz kurlarına müdahale sona erdi. Müdahalenin bitimiyle TL'de hızlı değer kayıpları yaşanırken, döviz kurlarındaki artışın...

Ekonomi yönetiminde sil baştan yaşanan kadro ve politika değişikliğiyle seçim öncesi baskılanan döviz kurlarına müdahale sona erdi. Müdahalenin bitimiyle TL'de hızlı değer kayıpları yaşanırken, döviz kurlarındaki artışın etkisiyle ithal mallara zam yağmuru başladı. Özellikle otomobil, bilgisayar, telefon gibi teknolojik ürünlere gelen zamların ardı arkası kesilmiyor.

Dolar bugün 23,41 lirayla tarihi zirvesini gördü.

Apple bugün fiyatlarında bir zam geçişi daha yaparak, yılın 3. zammını gerçekleştirdi. Böylece en düşük iPhone 14 modeli son bir ayda gelen zamlarla yaklaşık 10 bin TL yükseldi ve 42 bin 499 TL’ye çıktı. En pahalı model olan iPhone 14 Pro Max’in 1 TB’lık modeli ise 76 bin 499 TL’yi gördü.

TIKLAYIN- Apple, Türkiye’deki ürünlerine yine zam yaptı

Otomobil fiyatları da zamlardan nasibini aldı

Otomobil fiyatları da döviz kurundaki artıştan kaynaklı zamlanmaya devam ediyor.

Renault, Fiat ve Seat marka araçların modellerine yüzde 4-5 arasında zam geldi. Zam gelen diğer marka ve modeller şöyle:

Honda Civic, Jazz, CR-V, City, Accord : Yüzde 4

Peugeot 208, 2008, 308, 408, 3008,5008 +EV modeller : Yüzde 6-7

Opel Corsa, Astra, Crossland, Mokka +EV modeller : Yüzde 5-7

Citroen C3, C3 Aircross, C4, C5, C5 Aircross, C-Elysee : Yüzde 6-9

Nissan Juke, Qashqai, X-Trail : Yüzde 2-3

Nissan Qashqai Tekna : Yüzde 8

Hyundai i20, Tucson : Yüzde 5

Kia Sportage : Yüzde 1

Zamlar devam edecek

Öte yandan dolardaki artışın her geçen gün artmasıyla zamların ilerleyen dönemlerde de devam etmesi bekleniyor.

Ekonomim gazetesinden Aysel Şahin ve Selenay Yağcı'nın haberine göre Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan bünyelerindeki markaların cuma akşamına kadar fiyatları güncelleyeceğini öngördüklerini vurguladı.

Sıfır araçlara gelecek zamların ikinci el araç piyasasında da fiyatları yukarı çekeceği beklentisi de mevcut.

Sigara ve Akaryakıt zamları

Türkiye'nin dışarıdan ithal ettiği ürünlerin en başında gelen akaryakıt da zamlanmaya devam ediyor. Cuma gününden geçerli olmak üzere benzin litre fiyatına 2 lira 70 kuruş, motorin litre fiyatına 1 lira 37 kuruş ve LPG’ye 67 kuruş zam yapıldı. Ayrıca geçtiğimiz günlerde de motorinin litresine 1 lira 36 kuruş zam gelmişti.

Akaryakıt'ın taşımacılık maliyetlerinde önemli bir yer tutması ve ithalat dışında temin etmenin bir yolu olmaması gelen zamların diğer mal ve hizmet gruplarına da yakın zamanda dolaylı etkisi olması bekleniyor.

Yabancı menşeili sigaralarda da zam dalgası başladı. Philip Morris ve JTI grubu tüm ürünlerine 5 TL zam geldi.

Çaya yüzde 43 zam

Çay fiyatlarında da zam geçişi oldu. Bugün Çaykur ürünlerinde yüzde 43'lük fiyat artışı gerçekleşti.

Kolaya zam

İçecek sektöründeki zamlara bugün Coca Cola zammı eklendi. 330 ml'lik kutu Coca Cola'nın fiyatı 15 liradan 18 liraya yükseldi. 2,5 litrelik Coca Cola'nın ise 40 TL olması bekleniyor.