Dolar yükseldi, konut fiyatlarına zam yolda

Dolar yükseldi, konut fiyatlarına zam yolda
Sinpaş GYO'nun SNGYO.IS iştiraki Kızılbük GYO'nun KZBGY.IS Genel Müdürü Mahmut Çelik, dolar/TL'deki sert yükseliş ve işçilik maliyetlerindeki artışın etkisiyle konut satış fiyatlarının TL bazında yıl sonuna kadar aylık...

Sinpaş GYO'nun SNGYO.IS iştiraki Kızılbük GYO'nun KZBGY.IS Genel Müdürü Mahmut Çelik, dolar/TL'deki sert yükseliş ve işçilik maliyetlerindeki artışın etkisiyle konut satış fiyatlarının TL bazında yıl sonuna kadar aylık bazda yüzde 3-5 artış göstermesinin beklendiğini söyledi.

Çelik, buna karşın sektörde hâlâ arzın üzerinde bir talep olması nedeniyle konut üretimi tarafında maliyet artışları kaynaklı bir yavaşlama öngörmediğini belirtti.

Marmaris Reserve by Kızılbük projesiyle ilgili düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, "TL bazında aylık bazda yüzde 1-2 enflasyonun olduğu bir ortamda maliyet unsurlarının hiç yerinde durmadığı ve sürekli arttığı bir ortamda TL bazında fiyatlar artacak. Yıl sonuna kadar aylık bazda yüzde 3-5 aralığında konut fiyatları artacaktır. Dövizin artışı, asgari ücretin artışı, işçilik fiyatlarının artışı, dövize bağlı olarak hammadde fiyatlarının artışının etkisiyle" diye konuştu.

Dolar/TL bugün 23.17 liraya kadar yükselirken, bugünkü değer kaybı yüzde 7'ye ulaştı.

"Maliyetlerimiz net şekilde artacak"

Çelik, "İnşaat hammaddelerinin tamamına yakını dövize bağlı enerji yoğun sektörler tarafından üretilmekte. Demir çelik, çimento, bakır, plastik bunlar dövize direkt bağlı olarak fiyatı belirlenen ürünler. Dövizin artışına bağlı olarak bu hammeddelerin fiyatları net şekilde artacak. Maliyetlerimiz de TL bazında net şekilde artacak" diye konuştu.

Çelik, önümüzdeki dönemde ayrıca asgari ücrette yaşanacak artışların da işgücü maliyetlerine yukarı yönlü olarak çok ciddi etki edeceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılmasına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü açıklamış; eski kabinede Çalışma Bakanı olarak görev yapan Vedat Bilgin de, asgari ücretin 500 dolar seviyesine çıkarılabileceğini belirtmişti.

"İşçi maliyeti 6-7 kat arttı"

Çelik'in verdiği bilgiye göre, sektörde birkaç yıl önce 200 lira civarında olan işçi yevmiyesi mevcut durumda 1,000-1,200 liraya yükseldi. Çelik, "Bunun yatırımcıya günlük maliyeti de 1,500-1,700 lira arasında. Birkaç yıl önceye göre 6-7 kat artışlardan bahsediyoruz. Bu tarafta da çok ciddi bir maliyet baskısı var" diye konuştu.

Çelik ayrıca sektördeki işgücünün büyük bir kısmının deprem bölgesindeki projelere yönelmesi nedeniyle projelerde çalışacak ekip bulma zorluğu da yaşandığına işaret etti.

"Üretimde bir azalma olmaz"

Tüm bu unsurlara bağlı olarak sektörde maliyetlerin TL bazında ciddi şekilde artacağını belirten Çelik, "Bunun sektöre etkisi üretimde yavaşlama olmarak döner mi? Zannetmiyorum. Sektörde döviz artışından kaynaklı maliyet artışı üretimi yavaşlatmaz çünkü halihazırda zaten talebin altında bir üretim var. Sektörde üretimde bir azalma olmaz."

Konuta ulaşımın ise tüketici açısından çok zorlaştığını belirten Çelik, "Bugün metrekare değerleri İstanbul'da ortalama 65,000-70,000 lira aralığına geldi. Ortalama 100 metrekare bir evin 6.5-7 milyon lira olduğu bir dünyada siz buna ulaşacak kredi kanallarını açık tutmazsanız, satış yavaşlayacak." dedi.(REUTERS)