Dolara bir şeyler oluyor!

Dolara bir şeyler oluyor!
ABD Doları bir süredir hareketli… Piyasada daha önce az görülen gelişmelere tanıklık etmeye başladık. Kurlardaki alış-satış makası hayli açılmaya başladığı gibi bankalardaki kurlarla serbest piyasalardaki kur seviyeleri...

ABD Doları bir süredir hareketli… Piyasada daha önce az görülen gelişmelere tanıklık etmeye başladık. Kurlardaki alış-satış makası hayli açılmaya başladığı gibi bankalardaki kurlarla serbest piyasalardaki kur seviyeleri arasında da ciddi bir fark oluşmaya başladı.

Dün, İstanbul’un döviz ticaretinde etkili noktalarından biri olan Kapalıçarşı piyasasında dolar kuru 20 lirayı geçti. Bankalarda ise dolar kuru 19.40 seviyesinin üzerine çıktı. Euro ise dün 21,47’yi gördü. 1,1076 dolara kadar çıkan euro/dolar paritesi de Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

PROF: DEMİRTAŞ: İKİ KUR OLUŞTU

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş da dün sosyal medya hesabından, bankaların dolar TL kurundaki alım satım farkına ilişkin, “Resmen iki kur oluşmadı mı? Böyle devam edebilir mi? Ekonomi biliminin kitap kurallarına geri dönün” diyerek ekonomi yönetimine çağrı da yaptı. Demirtaş’ın paylaşımı şöyle:

“Bankalarda Makas’ın böyle Oldurulması soruna çözüm mü? Resmen iki kur oluşmadı mı? İnsanlar Banka hesaplarından para çekip KAPALIÇARŞI’dan Dolar alıyor! Böyle devam edebilir mi? Lütfen Ekonomi BİLİMİNİN Kitap kurallarına geri dönün…”

KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU 196,3 MİLYAR DOLARI AŞTI

Merkez Bankası, şubat ayı kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, kısa vadeli dış borç stoku, Şubat 2022 sonuna göre yüzde 3,1 artarak 153,1 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde vadesine 1 yıldan az kalan dış borç stoku 196 milyar doları aştı. Bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4 artışla 63,4 milyar dolar, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 yükselişle 55,9 milyar dolar oldu.

YÜZDE 44,5'İ DOLAR CİNSİ

Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2022 sonuna göre yüzde 9,5 artarak 31,6 milyar dolar, özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 1 yükselişle 87,7 milyar dolar oldu.

Şubat sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 44,5'i dolar, yüzde 25,5'i euro, yüzde 11,8'i TL ve yüzde 18,2'si diğer döviz cinslerinden oluştu.