Dövizde makas açıldı: "İlk defa böyle bir şeye tanık oluyoruz"

Dövizde makas açıldı: "İlk defa böyle bir şeye tanık oluyoruz"
Seçimlere doğru dövizdeki hareketlilik artarken, bankalarda döviz alış ve satışı arasındaki makas da açılıyor. Ekonomistler, "ilk defa böyle bir şeyin yaşandığına" dikkati çekiyor.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın...

Seçimlere doğru dövizdeki hareketlilik artarken, bankalarda döviz alış ve satışı arasındaki makas da açılıyor. Ekonomistler, "ilk defa böyle bir şeyin yaşandığına" dikkati çekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugün saat 15.30 itibarıyla dolar alış ve satış kurları sırasıyla şu şekilde:

19.3806 TL, 19.4155 TL.

Kapalıçarşı’daysa bugün dolar satış fiyatı 20,40 TL’ye kadar çıktı.

Kamu bankalarında döviz satış rakamları arasındaki makas açılmış durumda:

Ziraat Bankası satış 20,2611 TL,

Halkbank satış 20,3975 TL,

Vakıfbank satış 20,27390 TL.

Özel bankalarda da durum aynı şekilde:

İş Bankası satış 20.3699 TL,

Yapı Kredi satış 20,4006 TL,

Garanti BBVA satış 20,3880 TL,

Akbank satış 20,5170 TL.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Açılan makasın ilk defa olduğuna dikkati çeken ekonomistler, durumu sosyal medya hesaplarından değerlendirdi. Bunlardan bazıları şöyle:

Uğur Gürses: Bankalararası 'tabela' ve TCMB kuru 19.40 Bankaların müşterilerine uyguladığı kur 20.45 Kapalıçarşı ve serbest piyasa 20.60 Serbest kambiyo rejimine geçilen 1989 sonrasında, yüzde 6'ya yakın fiyat farklı paralel piyasa-karaborsaya ilk defa tanık oluyoruz…

Kerim Rota: TCMB kuru ile piyasa kuru arasındaki makas birkaç haftada %5'e ulaştı. Bu artış ekonomi yönetiminin sandığı gibi döviz talebini azaltmaz, tam tersine arttırır. Döviz bozmak isteyenler de daha iyi fiyat bulmak için finansal sistem dışına çıkarlar. Bu dövizlerin sistem içine dönüşü de şansa kalır. Sonrasında yapacağınız müdahaleler de kızgın yağa su dökmek olur. Bu aymazlıkla devam ederseniz kısa zamanda "bu fiyat makası ne zaman %20 oldu?" diye şaşırırsınız.

Serkan Özcan: Bir inat uğruna uygulanan ekonomi politikaları için artık “deniz bitti kara göründü” Piyasada döviz kurlarındaki ayrışma %5’e ulaşmış durumda! Ülkede artık iki farklı kur var! Bu cahilce ısrar yatırımcıyı sistemden çıkmaya zorluyor! Tarihin görmediği bir enkaz bırakıyorsunuz!

Yalçın Karatepe: Bankalararası piyasa ile Kapalı Çarşı’daki dolar kuru arasındaki fark koptu gidiyor.