Ekonomist Babuşcu: KKM, Kılıçdaroğlu'nun kucağına bırakılan bir atom bombası

Ekonomist Babuşcu: KKM, Kılıçdaroğlu'nun kucağına bırakılan bir atom bombası
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, seçimden sonra olası bir iktidar değişiminde, yeni gelen hükümetin programlarının hemen sonuç vermeyeceğini ve bu süreçte halka sosyal yardımlarla halkın rahatlatılacağını söyledi. Babuşcu Kur korumalı...

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, seçimden sonra olası bir iktidar değişiminde, yeni gelen hükümetin programlarının hemen sonuç vermeyeceğini ve bu süreçte halka sosyal yardımlarla halkın rahatlatılacağını söyledi. Babuşcu Kur korumalı mevduat'a (KKM) yönelik olarak ise "KKM, Kılıçdaroğlu'nun kucağına bırakılmış bir atom bombası" dedi.

"SEÇİM 2 AY SONRA OLSA MERKEZ BANKASI'NIN DAYANACAK GÜCÜ KALMAYACAKTI"

Birgün'den Havva Gümüşkaya'ya konuşan Babuçcu, Merkez Bankası'na ilişkin olarak şunları söyledi:

"Merkez Bankası Kanunu’nda bankanın bir numaralı amacı, fiyat istikrarını sağlamak. Yani enflasyonsuz bir ortam veya düşük enflasyonu sağlamak.

İkinci amacı ise Türk Lirası’nın değerini korumak. İki yıldır birinci amaçla hiç ilgilenmiyorlar. Enflasyon kendi kendine gidiyor.

Bu süreçte ikinci amaca doğru yöneldi. Bunu da yaptı. Eylül ayında kur 18,50-19,00 lira arasındaydı. Şu anda da 20 lira yani 1 lira yükseldi. Kurları 8 ay tutabildiler ama bedeli çok ağır oldu. Daha hissetmiyoruz bedelini ama önümüzdeki dönemde eğer, aynı politikalar sürdürülürse daha da ağır olacak.

Sekiz ay boyunca makro ihtiyati tedbirler adı altında çok sayıda karar alındı. Bir ara saymıştım 15’i geçti. Daha sonra saymayı da bıraktım. Bir de açıklamadıkları tedbirler var. Bankalara yazı ile bildirdikleri var, sözlü olarak bildirdikleri var…

Bu tedbirler kuru baskı altında tutmak için işe yaradı. Ama bankacılık ve finans sistemine ciddi hasarlar verdi. Bankaların mali yapılarını zayıflatmaya başladı. Bankacılık sisteminde kârlılık azaldı. Kasım ayından itibaren bankaların kârları azalıyor. Kârın düşmesi mali yapının zayıflaması demektir. Şu an için bir tehlike yok ancak yılın ikinci yarısından itibaren AKP hükümeti devam ederse ve aynı şekilde kur baskılanırsa 2024 yılı bankacılık için sıkıntılı bir yıl olabilir.

Son sekiz ay Merkez Bankası’nı daha da zayıflattı. Rezerv kalmadı. Yolun sonuna geldik aslında. Seçim iki ay sonra olsaydı, Merkez Bankası’nın dayanacak gücü kalmayacaktı."

"KKM KILIÇDAROĞLU'NUN KUCAĞINA BIRAKILMIŞ BİR ATOM BOMBASI"

Babuşcu KKM'ye ilişkin şunları söyledi:

"Dövizi tutmak için KKM diye bir ucube yarattılar. Vatandaşın o zaman yatırdığı döviz tutarı kadar dövizi var elinde şu an. Hiçbir getirisi yok.

Millet ittifakı iktidara gelirse bu uygulamaya son vereceğini söylüyor. Yalnız acele edip, apar topar son verirlerse ciddi bir tehlike. KKM, Kılıçdaroğlu’nun kucağına bırakılmış bir atom bombası. Her an patlayabilir. Nasıl ki bomba imha uzmanları, bir bombaya büyük titizlikle yaklaşıyor, tüm önlemlerini alarak bombayı imha ediyorlarsa bu titizlikle yaklaşıp bombanın imha edilmesi gerekiyor.

Peyder pey, kademeli tasfiye edilmesi gerekiyor. Çünkü buradaki 100 milyar dolar civarındaki tutarın hepsinin dövize gitmemesi lazım. Çok planlı gidilmesi lazım.

Politika faizinin gerçekçi bir seviyeye gelmesi gerekir. Enflasyon hedefinin ilk aşamada yüzde 25 olacağını söyleniyor. Sonra üç yıl içinde tek haneye geçilecek. Bu hedef koyulduktan sonra politika faizinin 25-30 arasında olması lazım."

SEÇİM SONRASI KUR TAHMİN

Babuşcu seçim sonrasında döviz kurlarının seyrine ilişkin şunları kaydetti:

"Kurla ilgili çok tahminler var. 21 liradan 71 liraya kadar çıkıyor neredeyse. Ancak iki seçenek var. Birinci seçenek Erdoğan’ın seçimi kazanması, ikinci seçenek ise Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması.

Birinci seçeneğe bakacak olursak, kurlar bugüne kadar baskı altında tutuldu. Baskı altında tutulamaz duruma geldi. Çünkü rezervler yok artık. O nedenle AKP hükümeti kurları serbest bırakacak, baskıyı kaldıracak. Daha doğrusu kaldırmak zorunda kalacak. Böyle olursa kurların 25-26 seviyelerine doğru çıkacağını tahmin ediyorum. Maksimum seviyeye yılsonuna kadar çıkacağını ve 29 liraya kadar ulaşacağını düşünüyorum. Bu da enflasyon olarak geriye dönecek. Döviz kurunun bu seviyelere yükselmesi yıl sonu enflasyonuna 20-30 puan etki eder.

İkinci seçeneğe bakacak olursak da Millet İttifakı’nın seçimi kazanması. Ben kurların aynı seviyelerde kalacağını düşünüyorum. 19,00-21,00 arasında konumlanacaktır. Yabancı sermaye ciddi beklenti içinde."