Ekonomist Erkan: Erdoğan'la devam ederse dolar çok rahat 30 TL olur

Ekonomist Erkan: Erdoğan'la devam ederse dolar çok rahat 30 TL olur
Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, “Ekonomide kur baskısı devam etse bile dolar çok rahat 30 TL’yi bulur. Ekonomi emirle değil bilim kuralları ile yönetilmeli" dedi.14 Mayıs seçimlerinin tamamlanmasının ardından döviz kurlarındaki...

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, “Ekonomide kur baskısı devam etse bile dolar çok rahat 30 TL’yi bulur. Ekonomi emirle değil bilim kuralları ile yönetilmeli" dedi.

14 Mayıs seçimlerinin tamamlanmasının ardından döviz kurlarındaki son durum vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Öte yandan, 28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek ikinci tur seçimlerinin sonucu ekonomi açısından da belirleyici olacak.

Yüksek enflasyon ve artan kur dolayısıyla vatandaşların da alım gücü düştü. Ekonomide olumsuz gelişmeler baş gösterdi.

Egedesonsöz’den Diren Çelik'e değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Prof.Dr. Hüsnü Erkan ikinci turda cumhurbaşkanı devam ettiği takdirde doların çok rahat 30 TL’ye ulaşacağını kaydetti.

Seçimin sonuçlarında değişiklik olmadığı takdirde sorunların göründüğünü ifade eden Erkan, "Mevcut yönetimin nasıl tavır alacağı döviz kurlarında etkili olacaktır. Eski politikalarını sürdürürlerse döviz tırmanacaktır. Seçim kampanyaları dolayısıyla bütçe de bitti. En önemlisi güven kalmadı. İktidarın uyguladığı ekonomi politikalarına güven yok. Dolar, altın baskı altında.  Bankalara baskı yapıp marjları artırıyorlar. Bu iktidar kalırsa baskıyı devam ettirerek kontrol etmeye çalışacaktır. Nereye kadar kontrol edilebilir? Ekonomi emirle yönetilmez, ekonominin iç dinamiklerle yürütülmesi gerekir. Bu iç dinamiği dikkate alacak yönetim anlayışı gerekir. Şimdiye kadar son yıllarda tersini yaptılar. Ekonomi rahat görünmüyor. Oldukça sorunlu görünüyor. Bu zihniyet değişir yeni yönetim gelirse düzelebilir” şeklinde konuştu.

"AKIL VE MANTIK DEVRE DIŞI"

Ekonomide akıl ve bilimin önemine değinen Erkan, “Mevcut Cumhurbaşkanı devam ederse ekonomideki baskı devam edecektir. Türk halkı duygusal- tepkiseldir. Kişi bağımlılık vardır. Sandığa bunu yansıtıyor. İnandığı lidere sürekli bağlanıyor. Ekonomi yönetimi akılla olmalı. Akıl ihmal edilirse aksar. Ekonomi kişisel bağımlılık ile çözülemez. Türkiye’de insanlar alt beyin loblarını kullanarak duygusal tepkisel davranıyor. Sadece sağ kesim değil sol kesim de böyle. İktidar devam ettiği takdirde ne kadar baskı da dolar olsa ilk anda 2 katının altına da kalır. Çok rahat 30 TL olur. Nas hurafesi gibi geçerli kılmaya kalkarlar mı bilmiyorum ama tekrar seçilirlerse demek ki iyi yapmışız diyebilirler. Akıl ve mantık devre dışı” ifadelerini kullandı.

"BİLİMİN KURALLARI İLE YÖNETİLMELİ"

Piyasaların ancak değişimle güven kazanacağını kaydeden Erkan, "Ekonominin değişmesi için bu derece bilim dışı uygulamalar olmayacağı ve ekonomi biliminin kuralları uygulanacağı için belli bir güven gelecektir. Kısmi bir rahatlama olacaktır. Piyasa sistemi özgürlük ortamında gelişir, çoğulculuk ortamında gelişir. Demokrasi ve piyasa sistemi paralel kurumlardır ikisi de çoğulculuğa dayanır. Çoğulculuk ve uzlaşı varsa ekonominin dengeleri oturtulmuşsa keyfilik yönetimine gidilirse emir sistemi küçük birimlerde işe yarar. 86 milyonluk ekonomi emirle kontrol edilemez. Tamamen bilimin kurumlaşmış kuralları ile yürütülmeli” dedi.