Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına ilk yorum

Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına ilk yorum
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizi yüzde 750 baz puan artışla 25’e yükseltti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı. Ağustos toplantısı yeni başkan yardımcıları Cevdet Akçay, Hatice Karahan...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizi yüzde 750 baz puan artışla 25’e yükseltti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı.

Ağustos toplantısı yeni başkan yardımcıları Cevdet Akçay, Hatice Karahan ve Fatih Karahan’ın katıldığı ilk PPK toplantısı olarak da kayda geçti. Merkez Bankası en son 2018 döneminde faizi yüzde 24’e çıkarmıştı. Bu kararla faiz rekor seviyeye yükseldi. Kararın ardından dolar yüzde 2’ye yakın düşüş kaydetti. Sabah saatlerinde 27,20 lirasında fiyatlanan dolar 26,71 liraya geriledi.

Ekonomist Emre Alkin, "Merkez vurdu gol oldu..." yorumunu yaptı. Bir paylaşım daha yapan Alkin, "Baktın olmuyor, bakmayacaksın. Yapacaksın. Şimdi sıra bankalarda." dedi.

Uğur Gürses ise şöyle dedi:

"Merkez Bankası'nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş. Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış. Ancak 'bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık' demişler "enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir."

Barış Soydan, "Dolar 26.60'a indi, borsadaki altın sertifikasında %5'e yakın çok sert bir düşüş var. Sertifikada bunun olabileceği belliydi." yorumunda bulundu.

Ekonomist Güldem Atabay ise "Uzun zamandır ilk ferahlık" diyerek şu yorumda bulundu:

TCMB'den olumlu sürpriz faiz artışı:+750 baz puanla %25. Beklentinin 500 bp üzerinde. Basit metin net mesajlar: Kademeli faiz artışı yanında miktarsal sıkılaştırma ve sadeleşme devam edecek. 2023 TÜFE'nin %62 etrafına daha yakın olacağı ekiyle. Uzun zamandır ilk ferahlık.

Prof. Dr. Serap Durusoy ise, "Yeni PPK üyeleri varlığını hissettirdi" dedi.

Prof. Dr. Öner Günçavdı ise, "Aldığı faiz kararıyla TCMB Para Kurulu çok önemli bir sürpriz yaptı. Kamuoyunda aşınan itibarını toparlamak için önemli bir yatırım yaptığını düşünüyorum. Bundan sonra önümüzdeki toplantılara bakacağız" yorumunda bulundu.

Gelecek Partisi Sözcüsü, iktisatçı Serkan Özcan ise, "Türkiye seçim sonrası muhtemel bir ödemeler dengesi krizine çok yaklaşmışken, yeni ekonomi yönetimi attığı adımlarla bu riski önemli ölçüde azaltıyor. Seçim öncesi uygulanan politikalardan dönüşün topluma maliyeti oldukça yüksek olacak ancak her şeye rağmen bu yeni adımlar kıymetli. Dilerim oluşacak bedelin “adil bir biçimde” bölüştürülmesi için gerekli program bir an önce açıklanır" dedi.