Fed, faiz kararını açıkladı

Fed, faiz kararını açıkladı
Amerika Merkez Bankası (Fed), politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde 5-5.25 aralığında sabit tuttu.Fed, geçen yıl mart ayında politika faizini artırmaya başlamıştı. Bugün yapılan son toplantıda faizin değiştirilmemesi...

Amerika Merkez Bankası (Fed), politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde 5-5.25 aralığında sabit tuttu.

Fed, geçen yıl mart ayında politika faizini artırmaya başlamıştı. Bugün yapılan son toplantıda faizin değiştirilmemesi yönünde karar alındı.

Bu durumda 15 ay sonra ilk kez politika faizi sabit tutuldu. Karar, oy birliğiyle alındı.

Fed tarafından yapılan açıklamada, "Hedef faiz aralığının bu toplantıda sabit tutmak ek bilgileri ve para politikasının etkilerini değerlendirme imkanı verecek" ifadeleri kullanıldı.

Yüksek seyreden enflasyona karşı komitenin yüksek şekilde hassas olduğu belirtilirken, enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye bağlı olduğu bildirildi.

Beklentilere paralel şekilde son 16 yılın en yüksek seviyesinde sabit bırakılan politika faizinin, gelecek ay 25 baz puan artırılması öngörülüyor.

Powell: Yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından basın toplantısı düzenledi. Powell, "Yüzde 2 enflasyon hedefine güçlü şekilde bağlıyız. Para politikasını sıkılaştırmadan çok yol kat ettik. Yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Neredeyse tüm politika yapıcılar bu yıl biraz daha faz artırımı yapmanın uygun olacağını görüyorlar" şeklinde konuştu.

Powell'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Konut sektörü aktivitesi zayıf olmaya devam ediyor.

İş gücü piyasası çok sıkı olmayı sürdürüyor.

Politika yapıcıların çoğu bastırılmış büyümenin sürmesini bekliyorlar.

İş gücü piyasasında arz ve talep işaretleri daha iyi dengeye geliyor. Politika yapıcılar iş gücü arz ve talebinin daha iyi bir denge yakalamasını bekliyorlar.

Enflasyon yüzde 2 hedefinin hala çok üzerinde. Enflasyon bir miktar yavaşladı, ancak enflasyonist baskılar yüksek seyretmeye devam ediyorlar. Enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmek için hala uzun bir yol var.

Yüksek enflasyonun fiyat istikrarı ve istihdam görevleri için yarattığı risklerin farkındayız."