Filiz Eryılmaz'dan altın uyarısı: Fiyatlama yüksek değil
ABD-İran gerilimi altın fiyatlarını etkiledi. Ekonomist Filiz Eryılmaz, yatırımcıları uyarırıken, "Risk fiyatlaması yüksek değil" dedi.
GAZETE PENCERE - Altın fiyatları, değerli metaller ve Borsa İstanbul, Afganistan–Pakistan hattındaki gerilim ve ABD–İran müzakerelerinin etkisiyle dalgalanmaya devam ediyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Filiz Eryılmaz katıldığı bir televizyon kanalında, jeopolitik gerilimlerin piyasaya etkisi hakkında değerlendirmede bulundu.
Eryılmaz, Borsa İstanbul’da düşüşün dikkat çektiğini belirtti. Endeks 13.814 puan seviyesinde bulunurken dolar/TL 43,96; euro/TL 51,93; euro/dolar paritesi 1,18 seviyesinde. Faiz yüzde 36,25 olurken ons altın 5.200 doları test ettikten sonra 5.181 dolara geriledi.
Brent petrol 71,22 dolar, ABD ham petrolü 65,74 dolar seviyesinde. Gram altın 7.324 lira, çeyrek altın 11.975 lira, yarım altın 23.950 lira, tam altın ise 47.775 liradan işlem görüyor.
Piyasalardaki hareketin şimdilik sınırlı kaldığını belirten Eryılmaz, "Dünden bugüne çok belirgin bir fark yok, daha çok sınırlı geri çekilmeler söz konusu" dedi.
RİSK FİYATLAMASI YÜKSEK DEĞİL
Savaşın başlamasından bu yana piyasalarda beklenen ölçüde sert bir reaksiyon görülmediğini ifade eden Eryılmaz, özellikle değerli metaller tarafına dikkat çekti.Eryılmaz, "Savaş başladığından bu yana piyasalarda çok güçlü bir jeopolitik risk fiyatlaması görülmedi. Özellikle altın ve gümüş üzerinden takip ettiğimde, altına kıyasla gümüşte daha belirgin bir hareket olduğunu söyleyebilirim. Altında düşüş eğilimi varken gümüşte yüzde 2’ye varan yükselişler gözlendi" dedi.
ABD - İRAN BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR
Eryılmaz, dün gerçekleşen ABD–İran görüşmesine ilişkin de değerlendirmede bulunarak, "Görüşmeye olumlu yaklaşanlar da var, temkinli yaklaşanlar da. Masanın devrilmemiş olması olumlu görülüyor. İran bazı başlıklarda anlaşmaya varıldığını, bazı konularda ise uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor" dedi.Eryılmaz, anlaşma çıkmaması halinde ABD’nin bölgedeki askeri yığınağının tamamen geri çekilmesinin zor olabileceğini ve sembolik de olsa bir askeri hamle ihtimalinin masada bulunduğunu ifade etti.
Kaynak:Haber Merkezi