İETT Genel Müdürü İrfan Demet: Sadece akaryakıt vergi yüküyle, bir yılda 500 adet yeni otobüs alınabilmekte

İETT Genel Müdürü İrfan Demet: Sadece akaryakıt vergi yüküyle, bir yılda 500 adet yeni otobüs alınabilmekte
Akaryakıta gelen zamlara dikkat çeken İETT Genel Müdürü İrfan Demet, ''Bu vergi yükünün 1 yıllık maliyeti yaklaşık 3.5 milyar TL. Sadece bu akaryakıt vergi yüküyle, bir yılda 500 adet yeni otobüs alınabilmekte. 5 yılda ise...

Akaryakıta gelen zamlara dikkat çeken İETT Genel Müdürü İrfan Demet, ''Bu vergi yükünün 1 yıllık maliyeti yaklaşık 3.5 milyar TL. Sadece bu akaryakıt vergi yüküyle, bir yılda 500 adet yeni otobüs alınabilmekte. 5 yılda ise İETT Otobüs Filosu tamamen yenilenebilmekte. Toplu ulaşımda ÖTV ve KDV muafiyetinin sağlanması zaruret oluşturmakta, her geçen gün ulaşım paydaşları için hayati önem arz etmekte.'' dedi.

“Daha fazla araca ihtiyacımız var”

İETT Genel Müdürü İrfan Demet, Cumhuriyet’te verdiği röportajda, İstanbul’da günlük taşıdıkları yolcu sayısının 4 milyon 800 bine yaklaştığını vurgulayarak, "Bizim daha fazla araca ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanlığından kredi onaylarımız gelse araç sayısını daha da arttırıp bu pik saatlerdeki bu yoğunluğu biraz daha azaltabiliriz" diye konuştu.

“Akaryakıt vergi yüküyle, bir yılda 500 adet yeni otobüs alınabilmekte”

''Bir kamu kurumu olan İETT ve diğer büyükşehirlerdeki kamuya ati toplu ulaşım kurumları akaryakıtta KDV ve ÖTV ödüyor. Bu vergi oranı yüzde 36. İETT’nin hali hazırda yakıt gideri yıllık 10 milyar liraya çıktı” diyen Demet, “Bu vergi yükünün 1 yıllık maliyeti yaklaşık 3.5 milyar TL. Sadece bu akaryakıt vergi yüküyle, bir yılda 500 adet yeni otobüs alınabilmekte. 5 yılda ise İETT Otobüs Filosu tamamen yenilenebilmekte. Toplu ulaşımda ÖTV ve KDV muafiyetinin sağlanması zaruret oluşturmakta, her geçen gün ulaşım paydaşları için hayati önem arz etmekte” ifadelerini kullandı.

Demet, hali hazırda yıllık bütçenin 3’de 1’ini sadece akaryakıt giderlerinin oluşturduğuna dikkati çekti.