Mahfi Eğilmez: Bugün sadece faizi artırarak enflasyonu düşürecek noktada değiliz

Mahfi Eğilmez: Bugün sadece faizi artırarak enflasyonu düşürecek noktada değiliz
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle iki yıldır "elin parasının" korunmaya çalışıldığını belirterek "Oysa yapmamız gereken tek şey enflasyonla birlikte faizi yükseltip gerisini piyasaya bırakmaktan...

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle iki yıldır "elin parasının" korunmaya çalışıldığını belirterek "Oysa yapmamız gereken tek şey enflasyonla birlikte faizi yükseltip gerisini piyasaya bırakmaktan ibaretti. O zaman kendi paramızın değerini korumuş, elin parasıyla uğraşmamış olacaktık" dedi.

Eğilmez, gelinen noktada faiz artışının enflasyonu düşürmek için yeterli olmadığını belirterek, sistemin baştan aşağı yeniden düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Eğilmez kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda şunları kaydetti:

"Ekonomi, ekonomi politikasıyla yönetilir. Biz polisiye önlemlerle yönetmeye kalktık. Oysa yapmamız gereken tek şey enflasyonla birlikte faizi yükseltip gerisini piyasaya bırakmaktan ibaretti. O zaman kendi paramızın değerini korumuş, elin parasıyla uğraşmamış olacaktık.

Başlangıçta kurun yükselmesinden mutlu olan ihracatçı bugün kurun daha fazla yükselmemesinden şikâyetçi. Türk Lirasının daha fazla değer kaybetmesini talep ediyor. Enflasyon yükselirken faizi düşürerek bozduğumuz sistemde yarattığımız inanılmaz yanlışlardan birisi de bu. İhracatçı, Türk Lirası değer kaybetsin istiyor, tüketici daha çok para istiyor, hükümet de daha yüksek büyüme istiyor. Ve enflasyon bu üçlünün arasında kaynayıp gidiyor.  

Ne yazık ki bugün artık sadece faizi artırarak enflasyonu düşürecek noktada değiliz. Çok daha fazlasını yapmamız, baştan sona bozduğumuz sistemi düzeltmeye başlamamız gerekiyor. Herkes olmayanı harcamak istiyor, herkes bir mucize bekliyor, yapılması gerekenler konusunda biraz ayrıntıya girseniz kimse dinlemek istemiyor. Oysa şeytan ayrıntıda gizlidir. Bugün biz buz dağının suyun üzerindeki bölümünü görüyoruz. Şimdi zorunlu olarak faizi artırdığımızda aşağıda neler olduğu çıkacak ortaya."

Yazının tamamı için tıklayın