Merkez Bankası, Kapalıçarşı’ya düştü: El arabasıyla döviz topluyor

Merkez Bankası, Kapalıçarşı’ya düştü: El arabasıyla döviz topluyor
TCMB’nin tarihinde ilk kez Kapalıçarşı’dan döviz ihtiyacını karşılamak için para topladığı öğrenildi.Döviz işlemlerine getirilen kurallar ve arz sorunu nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dahil bankalar...

TCMB’nin tarihinde ilk kez Kapalıçarşı’dan döviz ihtiyacını karşılamak için para topladığı öğrenildi.

Döviz işlemlerine getirilen kurallar ve arz sorunu nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dahil bankalar ayaklı borsa olarak tabir edilen Kapalıçarşı’ya yöneldi. TCMB, “tekerlekli demir sandıklarla” her gün Kapalıçarşı’dan dolar topluyor.

Ekonomim gazetesinden Yener Karadeniz’in yazısına göre  Merkez Bankası, demir sandıklar ile çarşıya her gün 5 milyar TL getiriyor ve karşılığında 260 milyon dolar topluyor. Benzer şekilde bankalar ve döviz bürolarının uyguladığı sıkı kurallardan kaçan şirketler de Kapalıçarşı’ya yöneliyor.

Kapalıçarşı esnafı bu nedenle döviz fiyatının piyasanın üstüne çıktığını söyledi.

TIKLAYIN- Makas açıldı, dolarda yön yukarı

TCMB’nin tekerlekli demir sandıklarla gerçekleştirdiği işlemler, İçişleri Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen kamu hizmet araçları ile taşınıyor.

Yener’in konuştuğu Çarşı esnafı, “Kapalıçarşı’nın döviz fiyatı yaklaşık 1-1,5 ay önce piyasadan daha düşüktü. Son dönemde reel sektörün yanı sıra Merkez Bankası da çarşıdan alım yapmaya başladı. Banka yetkilileri her gün yüklü miktarda TL getiriyor ve çarşıdan döviz topluyor. Çarşıda döviz fiyatları bu nedenle her hafta bir önceki haftadan daha yüksek oluyor ve makas çarşı lehine açılıyor” dedi.

Esnafın verdiği bilgiye göre ise TCMB’nin günlük olarak yaptığı işlem 5 milyar TL hacminde.

Kamunun bu işlem biçimini seçim sonrasına bağlayan bir piyasa uzmanısöz konusu duruma ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Seçim sonrası hangi hükümet gelirse gelsin kur korumalı mevduat uygulamasını bitirecek. Bu da döviz talebine yol açacak. Merkez Bankası oluşacak döviz talebine hazırlık yapmak için Kapalıçarşı’dan da döviz topluyor. Zaten her yıl ilk çeyrek döviz arzının sıkıntılı olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde Kapalıçarşı önemli bir kaynak. Ancak ilk kez hem kurumlar hem de kamudan bu kadar yoğun bir talep var.”