Ölüm-malûl aylığı için kolaylık beklentisi

Ölüm-malûl aylığı için kolaylık beklentisi
Türkiye’yi yasa boğan depremler sonrasında ölü sayısı artarken Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelere kaldırılan yaralıların tedavisi de sürüyor. Depremde hayatını kaybedenlerden, sigortalılık koşullarını yerine...

Türkiye’yi yasa boğan depremler sonrasında ölü sayısı artarken Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelere kaldırılan yaralıların tedavisi de sürüyor. Depremde hayatını kaybedenlerden, sigortalılık koşullarını yerine getirenlerin eş ve çocuklarına ölüm aylığı, sakat kalanlara da malûl aylığı bağlanacak. 2011 yılındaki Van depremi sonrasında aylık bağlama koşulları bir defalık kolaylaştırılmıştı. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre beklenti Maraş depremzedeleri için de aynı adımın atılması yönünde.

20 BİN YARALI HASTANELERDE
Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastanelerde tedavileri süren 20 bin kadar depremzede var. Yaralıların ne kadarının organ kaybı olduğu ya da sakat kaldığına yönelik bilgi paylaşılmadı.

YASADAKİ ŞARTLAR
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, sigortalı çalışması bulunanlardan ölenlerin eş ve çocukları ile muhtaç ana babasına ölüm aylığı bağlanıyor. Bunun için SSK’lılarda en az 5 yıldan beri sigortalı olması, toplam 900 gün prim bildirilmesi; Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lularda ise en az 1800 prim günü olması gerekiyor. Ayrıca, BAĞ-KUR’luların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen kişinin genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin borcunun olmaması veya ödenmesi şartı aranıyor.

SAĞ KALAN EŞE MAAŞIN YÜZDE 50’Sİ
Hesaplanan aylık, ölen kişinin dul eşine yüzde 50, çocuklarına ise yüzde 25’er oranında paylaştırılıyor. Dul eşin aylık bağlanmış çocuğu yoksa ve sigortalı bir işte çalışmıyorsa veya kendi çalışması nedeniyle emekli aylığı almıyorsa hesaplanan aylığın yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor.

Malûl çocuklara veya yaşları ne olursa olsun evli olmayan kız çocuklarına da yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor. 2011 yılında Van’da meydana gelen deprem sonrasında geçici kanunla depremzedeler için bir defaya mahsus kolaylık sağlandı. Ölüm aylığı ve malûl aylığı bağlanmasında 30 günlük prim bulunması yeterli kabul edildi. Depremler sonucunda yaralanan veya engelli hale gelenlere verilen protez, ortez, araç ve gereç bedelleri de katılım payından muaf tutuldu.