Reuters anketi: Martta cari açığın 5.2 milyar dolar olması bekleniyor

Reuters anketi: Martta cari açığın 5.2 milyar dolar olması bekleniyor
Cari işlemler dengesinin mart ayında 5.2 milyar dolar açık vermesi beklenirken ekonomistlerin 2023'ün tamamı için tahminlerinin medyanı ise 38.6 milyar dolar açık seviyesinde.Reuters'ın 10 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği...

Cari işlemler dengesinin mart ayında 5.2 milyar dolar açık vermesi beklenirken ekonomistlerin 2023'ün tamamı için tahminlerinin medyanı ise 38.6 milyar dolar açık seviyesinde.

Reuters'ın 10 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette mart ayı için cari açık tahminleri 4.9 milyar dolar ile 6.4 milyar dolar arasında değişiyor.

Cari dengenin önemli bir kısmını oluşturan dış ticaret açığı, mart ayında sınırlı artışla 8.34 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı altın ve enerji ithalatı öncülüğünde Ocak-Mart döneminde yüzde 30.7 artışla 34.69 milyar dolar oldu.

Şubat ayında yaşanan 50,000'den fazla kişinin ölümüne neden olan ve yüzbinlerce binaya zarar veren depremin ihracata 1.5 milyar dolar düşüş yönlü etkisi olmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre enerji ve altın ticareti dışarda bırakıldığında aynı dönem için dış ticaret açığı sadece 2.49 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Cari açık 2022'de altın ve Rusya işgali sonrası yüksek seyreden enerji fiyatlarının yarattığı yüksek ithalat öncülüğüde 2021 yılındaki 7.2 milyar dolardan 2022'de 48.8 milyara genişledi.

Ankette 2023 için cari açık tahminlerinin medyanı 38.6 milyar dolar oldu. Güncel tahminler ise 34 milyar dolar ile 55 milyar dolar arasında yer aldı. Nisan ayında yapılan ankette cari açık için yıl sonu tahminlerinin medyanı 45 milyar dolar seviyesindeydi.

Cari açığı daraltmak ve fazlaya geçmek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomik planının başlıca hedefleri arasında yer alıyor. Bu plan aynı zamanda faiz oranlarını düşük tutarak büyüme, istihdam, ihracat ve yatırımları artırmayı hedefliyor.

Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında sert yükselen petrol, doğalgaz ve hububat fiyatları cari açığın daha da büyümesine yol açtı. Cari açığa etki eden yükselen altın ithalatını sınırlamak için ekonomi yönetimi kıymetli madenlerin ithalat, ihracatını ve yurtiçi satışını düzenleyen kapsamlı değişiklikler yaptı.

TCMB, Mart ayı cari denge verisini 11 Mayıs saat 1000'da açıklayacak.(REUTERS)