Seçim sonrası belirsizlik kalktı, piyasalarda normale dönüş fiyatlanıyor

Seçim sonrası belirsizlik kalktı, piyasalarda normale dönüş fiyatlanıyor
2023 Genel seçimleri AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üstünlüğüyle sona ererken, seçim belirsizliğinden çıkan piyasalar rahatladı. Borsada BIST100 Endeksi seçimlerin geride kaldığı 2. işlem gününde de yükselişini sürdürerek...

2023 Genel seçimleri AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üstünlüğüyle sona ererken, seçim belirsizliğinden çıkan piyasalar rahatladı. Borsada BIST100 Endeksi seçimlerin geride kaldığı 2. işlem gününde de yükselişini sürdürerek saat 12.12 itibarıyla yüzde 2,94 yükselişte. BIST100 4.908 puandan işlem görüyor. Borsada bankacılık endeksi ise yüzde 8,46'lık yükselişle 4.386 puandan seyrediyor.

Borsada yaşanan yükselişte seçim belirsizliğinden çıkılmasının yanı sıra, Mehmet Şimşek'in yeniden ekonominin başına getirileceği iddialarının kuvvetlenmesi de etkili rol oynadı. Bu sabah edinilen kulis bilgilerine göre Şimşek, Erdoğan'la 3. bir görüşme gerçekleştirdi ve görevi kabul etti. Bu durum piyasalarda ekonomide "normale dönüş" olarak algılandı.

TIKLAYIN- Kulis: Mehmet Şimşek, Erdoğan’ın teklifini kabul etti

Döviz piyasaları da hareketli

Diğer yandan döviz kurları seçim öncesi baskının sona ermesiyle yükselişe geçti. Dolar/TL gün içinde 20,35 seviyesine kadar çıkarak tarihi zirvesini yineledi. Euro 21,93 lira seviyesine yükseldi.

Dün Morgan Stanley'in Türkiye için seçim sonrası kur tahmininde Türk Lirası'nın yüzde 29 değer kaybedebileceği ve doların süratle 26 lira seviyesine ulaşabileceği öngörüldü.

TIKALYIN- Morgan Stanley: Erdoğan’ın zaferi sonrası TL, dolar karşısında yüzde 29 değer kaybedebilir

İş dünyası da seçim öncesi doların baskılanması ve sonucunda oluşan ikili kur farkı sebebiyle zarar yazmaya başlamıştı. Ticari kredi faizlerinin yükselmesi de İş dünyasını zor durumda bırakırken, bir çok sanayici ve ihracatçı yeni dönemde "rekabetçi kur" söylemlerini artırdı.