SODEV raporu: Orta gelir sınıfı günden güne yoksullaşıyor

SODEV raporu: Orta gelir sınıfı günden güne yoksullaşıyor
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) "Orta ve Üst Sosyo-Ekonomik Grubun Yoksullaşma Araştırması" raporunu yayımladı. SODEV Başkanı Rasim Şişman raporun tanıtıldığı açılış konuşmasında “Orta sınıfın varlığı toplumsal...

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) "Orta ve Üst Sosyo-Ekonomik Grubun Yoksullaşma Araştırması" raporunu yayımladı. SODEV Başkanı Rasim Şişman raporun tanıtıldığı açılış konuşmasında “Orta sınıfın varlığı toplumsal gelişim için oldukça önemlidir ancak orta sınıf günden güne yoksullaşmaktadır. Bunun sebebi izlenen yanlış politikalardır. Alım gücünün yitirilmesi, bugün ailesinden daha eğitimli ve donanımlı gençlerin ailelerinden daha yoksul şekilde hayatını devam ettirmesine neden olmaktadır" dedi.

Araştırmanın CATI (Bilgisayar destekli telefon ile anket) yöntemi ile 1067 kişinin görüşlerine dayanılarak hazırlandığı belirtildi.

Rapora göre neredeyse her iki kişiden birinin ekonomik koşullar nedeniyle tedavi ihtiyaçlarını ertelediği, orta gelirli kişiler için kırmızı etin artık "lüks" kabul edildiği ifade edildi. Ek olarak rapor, orta gelirlilerin alınan ücretin miktarının önemi olmaksızın kendilerini düşük gelir grubunda hissettiklerini ortaya çıkardı.

NEREDEYSE HER 2 KİŞİDEN 1'İ TEDAVİ HARCAMALARINI ERTELİYOR

Araştırma bulgularına göre, ihtiyacı bulunmasına karşın ekonomik koşullar nedeniyle tedavi ihtiyacını erteleyenlerin oranı yüzde 44,1.
Bu sonucun değerlendirilmesinde yaş bazında dağılıma dikkat edildiğinde ise asıl risk grubu olan, 65 yaş ve üzeri grubun yüzde 49,4’lük bir kesimi tedavisini ertelemek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

YÜZDE 70'LİK KESİM ALDIĞI EĞİTİME GÖRE MAAŞININ DÜŞÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Rapora göre orta ve üst sosyo-ekonomik statü grubu Türkiye’deki alım gücünün geldiği son noktayla kendilerini düşük gelir grubunda gördüklerini ifade ediyor. Bu durum çalışılan mevcut işten memnuniyeti düşürürken alınan eğitimle yapılan iş ve getirilerin orantısızlığını da gözler önüne seriyor. İşinden çok memnun olanların oranı yüzde 8,9 iken işinin eğitimine uygun olduğunu düşünenlerin yüzdesi 12,8. Konu alınan ücretle, eğitim kıyaslamasına gelindiğindeyse maaşının aldığı eğitime göre oldukça düşük olduğunu söyleyenler yüzde 69,9.

YÜZDE 23,4'ÜN GELİRİ HEMEN BİTİYOR

Araştırma kapsamında görüş bildiren kişilerden yüzde 23,4'ü maaşını aldığı anda hemen bittiğini ifade ederken, yüzde 57,7'lik kesim ise maaşının ay ortasında tükendiği görüşünü bildirdi.

ARTIK HAYAL" DENİLEN ÜRÜNLERİN BAŞINDA ARABA GELİYOR

Katılımcılara sorulan "Eskiden almayı/yapmayı planladığınız ancak pahalılıktan dolayı artık "hayal" olan ürün/hizmet var mıdır?" sorusuna katılımcıların en çok verdiği cevap ev ve araba oldu. Soruya katılımcıların yüzde 26,5'i araba, yüzde 17,8'i ise ev yanıtını verdi.

KIRMIZI ET LÜKS

Raporda katılımcıların yüzde 67,7'sinin kırmızı et tüketiminin azaldığı görülürken, olanağı olduğu takdirde yurt dışına gitmeyi tercih edeceklerin oranı ise yüzde 64,3 oldu. Katılımcılar yurt dışına gitme istemelerinin sebebini ise "hayat şartları" olarak yanıtlarken, yüzde 9,5'i "yalnızca insanca yaşamak" olarak nitelendiriyor.