SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ne kadar oldu? Emekliler maaşlarını ne zaman alacak?

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ne kadar oldu? Emekliler maaşlarını ne zaman alacak?
Bakan Işıkhan, emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 49,25 olduğunu açıklamasının ardından milyonlarca emekli, hem maaşlarına gelen zamla birlikte emekli aylıklarının ne kadar olduğunu hem de hesaplara ne zaman yatacağını...
Bakan Işıkhan, emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 49,25 olduğunu açıklamasının ardından milyonlarca emekli, hem maaşlarına gelen zamla birlikte emekli aylıklarının ne kadar olduğunu hem de hesaplara ne zaman yatacağını merak ediyor. İşte detaylar…

SSK ve Bağ-Kur emeklisine bir ek zam daha verildi. Söz konusu maaş zammı haberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından duyuruldu. Işıkhan, katıldığı TRT Haber canlı yayınında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarını yüzde 49,25’e yükselttiklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklisine ilave yüzde 5 artış yapılacağını söylemiş, artış oranı yüzde 37,57’den yüzde 42,6'ya yükselmişti.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen zam ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile SSK ve Bağ-Kur emeklisine bir ek zam daha geldi. Bakan Işıkhan, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25’e yükseltiyoruz” dedi. Böylece memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri aynı oranda zam alacak.

Emeklilere yeni ek zam ne zaman ödenecek?

Emekliye ek zam ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek ve yasalaşacak. Işıkhan emeklilere zammın ne zaman ödeneceğine ilişkin de açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, "Ocak ve Temmuz aylarında emeklilerimizin aylıkları artmakta temmuz ayında da memurlar için toplu sözleşmenin, SSK ve Bağ-Kur içinde de mevzuat çerçevesinde emekli aylıkları artacak. Teklifimiz Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra oluşan aylık farkları 1 haftada ödenecek" dedi.

Emekli maaşı ne kadar oldu?

Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu

7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.

10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak

13 bin 500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 20.148 olacak.

15 bin TL emekli aylığı alan bir kişinin maaşı 22.387 seviyesine çıkacak.

17 bin 500 TL emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı yeni zam oranıyla birlikte 26.118 TL olacak.

En düşük emekli maaşına yeni zam gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine Toplantısı'nın ardından "Emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz." demişti. En düşük emekli maaş oranına dair yeni bir bilgi yok.

SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor.

Emekliye ek zam ödemesi için tarih verildi

En düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur emekli maaşlarında ek yüzde 11,68 artış içeren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaşacak. Maaş farkları ödemelerinin yapılabilmesi için düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Düzenlemenin 26 Ocak Cuma gününe kadar yasalaşarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kök maaş nasıl hesaplanır?

Kök maaşı bulmak için çok kolay yöntemler kullanılıyor. e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını birkaç dakika içinde tespit edebiliyor. e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazın ve çıkan ilk bağlantıya tıklayın. Ardından gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 7500 liradan çıkarın. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.

e-Devlet'e girip arama kısmına "4B Emekli Aylığı" yazın ve çıkan ilk bağlantıya tıklayın. Ardından gelen pencerede "4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın" sekmesine tıkladıktan sonra gelen pencerede SGK'ya ait döküm görülecektir. Sayfanın en altında "Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı" yazan yerin karşısındaki rakamları 7500 liradan çıkarınca kök maaşınızı ek ödeme dahil bulabilirsiniz.

'Aylık Tutarı' burada kök maaşınızı ifade ediyor. 'Ek ödeme tutarı' ise yüzde 4'lük ek ödemeyi belirtiyor.

Zamlı emekli maaşı hesaplanırken zam oranı ilk olarak kök maaşa uygulanıyor. Ardından yaklaşık yüzde 4'lük bir ek ödeme ekleniyor.