'Staj ve çıraklık mağdurları'ndan yasal düzenleme çağrısı: Artık söz değil, çözüm istiyoruz

Staj ve çıraklık için yapılan sigortaların, emeklilik hesaplamasına dahil edilmesini talep edenler yasal düzenleme yapılmasını istiyor.

'Staj ve çıraklık mağdurları'ndan yasal düzenleme çağrısı: Artık söz değil, çözüm istiyoruz

GAZEETE PENCERE - Çıraklık ve staj döneminin sigortalılık süresine dahil edilmesini isteyen yurttaşlar dava açarak sonuç almaya çalışırken, sivil toplum örgütleri de yıllardır komisyonda bekletilen kanun tekliflerinin derhal görüşülmesi yönündeki çağrılarını yoğunlaştırdı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Elif Özge Yalçın'ın haberine göre, staj ve çıraklıkta iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı sigorta yapılırken bu dönemler uzun vadeli sigorta kolları kapsamında değerlendirilmediğinden emeklilik için esas alınmıyor.

Yıllar önce staj ve çıraklıklarını kayıtlı olarak yapan yurttaşlar ise söz konusu sürecin eğitimden ibaret olmadığını, ciddi iş yükü altında emek verdiklerini savunuyor.

YASAL DÜZENLEME TALEBİ

Yargıtay’ın incelediği davalarda da kişilerin fiilen üretime katılıp katılmadığının ve işin niteliğinin araştırılması gerektiğine işaret ediliyor.

Yurttaşlar haklarını tek tek dava yoluyla aramak yerine konunun TBMM’de yasal düzenlemeyle kalıcı olarak çözüme kavuşturulmasını talep ediyor.

"TALEBİMİZ HAK, ADELET VE EŞİTLİK"

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Başkanı Murat Aydın "Bizler çalışma hayatına çok genç yaşlarda başladık, işyerlerinde sorumluluk aldık" diyor ve mahkemelerin önüne gelen dosyalarda verdiği kararların, mevzuatın sınırlarını ortaya koyduğunu vurguluyor.

Mağduriyetin daha fazla görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Aydın, "Kimseyle kavga etmek, kimseyi hedef göstermek istemiyoruz. Talebimiz hak, adalet ve eşitliktir. Yılların emeği geleceğimizden çalınamaz. Artık söz değil, çözüm istiyoruz" diye konuştu.

"GENÇLERİMİZİN GÜVENLİ KOŞULLARDA ÇALIŞMASINI DA İSTİYORUZ"

Staj Çıraklık Sigortası Mağdurları Dayanışma Derneği Kurucu Onursal Başkanı Ferhat Salman ise beklentilerinin bir “ayrıcalık talebi” olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Aynı işyerinde üretimin içerisinde bulunan insanların yalnızca sigorta başlangıçlarının farklı olması nedeniyle emeklilikte oluşan büyük farklılıkların adil olmadığını belirten Salman, şunları söyledi:

"Mücadelemiz yalnızca geçmiş mağduriyetlerin giderilmesi değil. Bugün MESEM kapsamında evlatlarımızın yaşamını yitirmesi, koşulların nasıl olduğunu gösteriyor. Bugünün gençlerinin de güvenli, güvenceli ve haklarının korunduğu bir çalışma hayatına sahip olmasını istiyoruz. Sesimizi duyun, daha fazla ertelemeyin."

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

Öne Çıkanlar