TCMB net rezervleri sıfıra yaklaştı

TCMB net rezervleri sıfıra yaklaştı
Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam brüt rezervleri, bankacıların tarihi yüksek döviz talebi oluştuğunu söyledikleri seçim öncesi haftada 9 milyar dolar gerileyerek 105.13 milyar dolara indi. TCMB net rezervleri ise ilgili haftada 4,45...

Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam brüt rezervleri, bankacıların tarihi yüksek döviz talebi oluştuğunu söyledikleri seçim öncesi haftada 9 milyar dolar gerileyerek 105.13 milyar dolara indi. TCMB net rezervleri ise ilgili haftada 4,45 milyar dolar gerileyerek 2,33 milyar dolara indi.

TCMB'nin altın ve dövizden oluşan toplam rezervleri böylece Temmuz 2022'den beri en düşük seviye geriledi. Yıl başından bu yana toplam rezervlerde kaydedilen düşüş, yeni başlayan altın satışlarının da etkisiyle 23.6 milyar dolara ulaştı.

Verilere göre brüt döviz rezervi 12 Mayıs ile sona eren haftada 7.6 milyar dolar düşüşle 60.82 milyar dolara indi. Altın rezervleri ise aynı hafta 1.41 milyar dolar düşüşle 44.3 milyar dolara geriledi.

TCMB'nin altın rezervleri, seçimler öncesinde iç talebin karşılanması için altın rezervlerinin de kullanılmaya başlamasıyla son haftalarda sert geriledi.

Deprem sonrası altın ithalatına getirilen kısıtlamalara rağmen iç piyasada devam eden altın talebiyle birlikte altın rezervleri Mart sonundaki 53.4 milyar dolar zirvesinden geçen hafta itibarıyla 9 milyar dolar gerilemiş oldu.

Kendisine ait döviz rezervi belirgin ekside olan TCMB'nin kendi sahipliğindeki altın rezervi ise satışlar başlamadan önce 35 milyar dolar civarındaydı. TCMB'nin yılda 30-35 ton cevherden yapılan yurtiçi altın üretimini ilk alma hakkı bulunuyor. Bankanın altın rezervleri bu sayede son yıllarda düzenli artış trendindeydi.

TCMB verilerine göre ilk kez bu denli düşüş gösteren altın rezervinin yaklaşık 15 milyar doları ise bankalardaki ZK yükümlülükleri, swap ve benzeri kanallardan da TCMB rezervlerinde bulunuyor.

NET REZERVLER 0'A YAKLAŞTI

TCMB'nin net uluslararası rezervleri, seçimlerden önceki son hafta olan geçen hafta 4.45 milyar dolar gerileyerek Şubat 2002'den bu yana en düşük seviye olan 2.33 milyar dolara indi.

Net rezervler böylece yılın başından bu yana toplam 25.22 milyar dolar gerilemiş oldu. İlgili 19 haftanın 13'ünde net rezervler geriledi.

TCMB net uluslararası rezerv verilerini 2002 yılı başında tutmaya başladı. 2002 yılının ilk beş haftası negatif olan net rezervler daha sonra hep artıda seyretmişti.

Net rezervlerde geçen hafta kaydedilen düşüş KKM'nin başlatılmadan önceki son hafta olan 17 Aralık 2021 haftasında kaydedilen 9.01 milyar düşüşten bu yana görülen en keskin düşüş oldu.

Rezervler geçen yıl gördüğü dip seviyeden sonra TCMB'nin aldığı çok sayıda rezerv artırıcı ve döviz talebini azaltıcı önleme rağmen dalgalı bir toparlanma sergiledi. Rezervlerde kazanımlarını Şubat ayındaki depremden sonra kazanımları geri verdi.

Not: Veriler TCMB'nin stand by-18.01.2002 tarihli niyet mektubu ile belirlenmiş cari bilançosundan alınmıştır. TL olarak açıklanan rezerv seviyesi, tablodaki tarihin bir gün öncesindeki TCMB resmi dolar alış kuru kullanılarak dolara çevrilmiştir. (REUTERS)