Türkiye ekonomisi berbat durumda

Türkiye ekonomisi berbat durumda
Prof. Reinhart ve Prof. Rogoff, dünyanın yaşadığı krizi değerlendirdi. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ‘berbat’ olarak değerlendiren ikili, “Kriz Türkiye’ye hayli maliyetli olacak” ifadelerini kullandı.Harvard...

Prof. Reinhart ve Prof. Rogoff, dünyanın yaşadığı krizi değerlendirdi. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ‘berbat’ olarak değerlendiren ikili, “Kriz Türkiye’ye hayli maliyetli olacak” ifadelerini kullandı.

Harvard ekonomistleri, Dünya Bankası’nın yeni başekonomisti Prof. Carmen Reinhart ve ekonomist Kenneth Rogof dünyanın içinde bulunduğu koronavirüs kaynaklı krizi değerlendirdi. İkili 2008 krizine ilişkin yazdıkları ‘Bu Defa Farklı’ isimli kitaba atıfta bulunarak “Bu defa gerçekten farklı” ifadelerini kullandı.
Her ikisi de karantina da olan Harvard profesörleri Bloomberg ile gerçekleştirdikleri sohbette ekonomik modellerin değiştiğini ve geçmiş deneyimlerin şablon olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu krizin tam anlamıyla küresel olması açısından da farklı olduğunu belirten Rogoff “2008’de gelişmekte olan ekonomiler ‘iyi’ bir kriz görmüştü, bu sefer virüs bu ülkeleri ne oranda vurmuş olursa olsun, ‘iyi’ bir kriz olmayacak” diyor.
İSTİHDAM VURGUSU
Çin’in gelecek iki üç yıl boyunca ortalama yüzde 1 büyürse, bunun iyi bir sonuç olacağını belirten Rogoff , “Savaşta gibiyiz ve çatışma sırasında ülkelere not vermeyeceğim. Ne kadar istihdam sağladığınızı notlayacağım” diyor. ABD ve Avrupa’nın farklı yöntemlerle - biri işsizliğin yükselmesine izin verip doğrudan destek sağlayarak, diğeri şirket ve istihdamları korumak yoluyla - tepki gösterdiğini belirten Rogoff “Avrupa’daki şirketler de kriz uzarsa çalışan çıkartmak zorunda kalacak” değerlendirmesini yapıyor.
MALİYETLİ OLACAK
Dünya Bankası’nın yeni başekonomisti borç sorunsalına ilişkin değerlendirmelerinde ise gelişmekte olan ülkelerde Türkiye’nin de aralarında olduğu büyük gelişen ekonomilerin ‘berbat’ durumda olduğunu söyledi. Reinhart Nijerya, Güney Afrika, Türkiye, Ekvador ve Arjantin’de krizin hayli maliyetli olacağını öngörüyor.

5 YILDA 2019’A DÖNERSEK İYİ

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, en iyi ihtimalle U-tipi iyileşme olacağını belirten Rogoff “Beş yılda 2019 kişi başı GSYH düzeylerine dönülmesi iyi bir sonuç olur. Gerçekte GSYH’nin ne kadar düştüğünü ekonomi tarihçileri yıllarca tartışacak. Bence birçok sektörde iflas avukatlarının işi artacak” ifadelerini kullandı.