Türkiye'nin kredi risk primi 700 baz puana dayandı

Türkiye'nin kredi risk primi 700 baz puana dayandı
Seçimlerin ilk turunun ardından TL günlük sınırlı değer kayıplarına devam ederken geçen hafta 500 baz puanın altına gerileyen CDS 700 baz puana yaklaştı.Hafta başında bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak...

Seçimlerin ilk turunun ardından TL günlük sınırlı değer kayıplarına devam ederken geçen hafta 500 baz puanın altına gerileyen CDS 700 baz puana yaklaştı.

Hafta başında bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak yeni düzenlemeler açıklayan Merkez Bankası (TCMB), dün ise döviz mevduatları azaltmak adına yeni düzenlemeler açıkladı. TCMB'nin yeni düzenlemelerine göre bankalar bireysel tarafta döviz mevduatın artık daha büyük bölümünü TL'ye dönüştürmeye çalışacak.

Böylece 26 Mayıs hesaplama tarihinden 28 Temmuz hesaplama tarihine kadar yüzde 10'un altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar menkul kıymet bloke olarak tesis edilecek. 28 Temmuz hesaplama tarihinden itibaren yüzde 30'un altında kalan bankalar ise ek dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat/katılım fonu tutarının yüzde 10'u oranında ilave menkul kıymet söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis etmesi gerekecek. 

Bankacılar bireyselde dönüşüm hedeflerinin kısa vadede iki katına yılsonuna doğru yüzde 30'a doğru artan bir takvim oluştuğuna dikkat çekti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "İlk tur sonrası atılan adımlar mevcut politikada yeni döviz kaynağı ihtiyacının devam edeceği görüşümüzü destekliyor. Bireyseller için bankaların yüzde 5 yerine artık önce yüzde 10 sonra bir kaç ay sonra yüzde 30 gibi dövizden dönüşüm yapması gerekecek. Aynı zamanda yeni dış kaynak yaratılması da gerekecek" diye konuştu.

Bankacı seçim öncesi kapalıçarşıda yüzde 10'a yaklaşan döviz alım satım arasındaki farkın bu hafta kapanmaya başladığını, mevcut yavaşlama ile bu farkın yüzde 2'ye doğru gerileme eğiliminde olduğunu da söyledi.(REUTERS)