Uğur Gürses ekonomide yapılması gerekenleri sıraladı: Faiz artışı kademeli yapılırsa sonu yine hüsran olur

Uğur Gürses ekonomide yapılması gerekenleri sıraladı: Faiz artışı kademeli yapılırsa sonu yine hüsran olur
Ekonomist Uğur Gürses, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonominin başına getirilmesinin ve faizler de artışa gidilecek olmasının ekonomiyi düze çıkarmak için yeterli olmayacağını belirterek yapılması gereken 3 maddeyi...

Ekonomist Uğur Gürses, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonominin başına getirilmesinin ve faizler de artışa gidilecek olmasının ekonomiyi düze çıkarmak için yeterli olmayacağını belirterek yapılması gereken 3 maddeyi sıraladı.

Gürses kendi blogunda kaleme aldığı yazıda yapılması gerekenleri şu şekilde yazdı:

"En başta umarım perşembe gününe kadar PPK üyeleri toptan değiştirilir. ‘Hacıyatmaz’ gibi gelen siyasi direktiflerle anında yön değiştirerek karar alan, Türkiye tarihinde en hızlı enflasyon patlamasına, TL’nin sert değer kaybına, kurumun itibar kaybına yol açan ve bu çerçevede hiçbir itibarı olmayan bir heyetin alacağı faiz artırım kararının bile çapa işlevi olmaz. Şimşek ilk düğmeyi doğru iliklemeli.

Kurumun itibarının yükseltilmesi ve sözünün dinlenirliği açısından yapılacak iş belli; seçim sonrasındaki TL’nin değer kaybı da dikkate alınarak, ki buradan da ilave enflasyon ivmesi gelecek, enflasyon ivmesinin üzerinde bir faiz seviyesinin belirlenmesi gerekiyor. Kimse “yüksek faiz artışı ekonomiyi vurur, yavaşlama, işsizlik büyür” demesin. Bugünkü mevduat faizleri yüzde 40’larda, kredi faizleri de alınabiliyorsa kâğıt üzerinde değil ama ilave komisyon vb yollarla efektif olarak yüzde 50’nin üzerinde. Henüz faiz artışı olmadan, mevcut hali ile sanayi üretiminin büyüme ivmesi oldukça yavaşlamadı mı sanki? Kademeli faiz artışı işe yaramaz. Mart-Mayıs çekirdek fiyat hareketi yüzde 50’lik bir ivme gösterirken, henüz bu tablo hazirandaki kur artışı ve bunun fiyatlara yansımasını içermiyordu. Belki de yüzde 60-70’lik bir ivme söz konusu, bunu merkez bankacılar ‘mutfakta’ görüyordur. Politika faizini doğru belirlemek, izleyen dönemde itibar sağlamak için çok önemli. ‘Kademeli yapalım, siyasetçiyi-iş kesimini rahatsız etmeyelim’ tercihi yapılırsa sadece bir süre kötüleşme askıda tutulup politika yapıcıya zaman kazandırmış olunur. Dolarizasyondan çözülme getirmez. Sonrası yine hüsran olur.

Bitti mi bitmedi; son 2 yılda özellikle finansal piyasalarda fiyatlama mekanizmalarını bozan her türlü kısıtlama ve ‘makroihtiyati önlem’ adı altında uygulanan uydurma düzenlemelerin kaldırılması gerekiyor. Perşembe günü sadece politika faizi değil, bu zorlama-uydurma kararların da kaldırılmasına dair açıklama yapılmalı. En azından normalleşme takvimi açıklanmalı. Parasal aktarım mekanizmasının doğru düzgün çalışması için de bu çok önemli. Burada KKM gibi artık birkaç yıldan önce çözülme sağlanamayacak bir mekanizmayı kast etmiyorum. Mali sistemin ‘deli gömleği’ haline getirenler bile kısa vadede çözemez bunu."

Yazının tamamı için tıklayın