Ünlü tekstil devi iflas etti, ekonomist İris Cibre uyardı: Domino etkisi

Ünlü tekstil devi iflas etti, ekonomist İris Cibre uyardı: Domino etkisi
Atak Kumaş Tekstil’in iflasını değerlendiren ekonomist İris Cibre, sıkı para politikasının zamanlamasını eleştirdi. “Faiz Eylül 2024’te inmeli, şirketler talep güçlü iken ayıklanmalıydı” dedi.

Türkiye ekonomisinde art arda gelen iflas haberlerine bir yenisi daha eklendi. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve medyada “dev üretici” olarak anılan Atak Kumaş Tekstil’in iflası, yalnızca sektörde değil, ekonomist çevrelerde de dikkat çekti.

Ekonomist İris Cibre, iflas sonrası yaptığı analizde, uygulanan sıkı para politikasının zamanlamasına ilişkin sert uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, iflasın yalnızca bir şirketin kapanması değil, yüzlerce işçi ve onlarca tedarikçinin mağduriyeti anlamına geldiğini vurgulayan Cibre, “Domino etkisi diye anlattığım bu,” ifadelerini kullandı.

“Zombi şirket, bugün batırılmaz”

İflasların kimi çevrelerce “zombi şirketlerin ayıklanması” olarak sunulmasına tepki gösteren Cibre, bunun ancak talep koşullarının güçlü olduğu bir dönemde yapılabileceğini söyledi. Ekonomist, “Zombi şirket, kredi koşullarının bu kadar sıkı olmadığı, talebin güçlü seyrettiği dönemde batırılır. Bugünlerde değil,” diyerek mevcut iktisadi ortamda iflasların zincirleme etkiler doğurduğuna dikkat çekti.

“Faiz Eylül 2024’te inmeye başlamalıydı”

Mevcut para politikasının etkilerine dair eleştirilerini sürdüren Cibre, faizlerin çok daha önce indirilmesi gerektiğini savundu. “O faiz 2024 Eylül’de inmeye başlamalıydı,” diyen Cibre, yüksek faiz uygulamasının bugünlerdeki iflaslarda belirleyici rol oynadığını ima etti.

96 şirket iflas etti

İris Cibre, yalnızca Atak Kumaş Tekstil değil, yılın ilk 6 ayında benzer şekilde iflas eden toplam 96 şirketin olduğunu hatırlatarak, “Sonuçlarına bakalım: yüzlerce işsiz, alacağını tahsil edemeyecek onlarca firma” sözleriyle zincirleme ekonomik tahribata işaret etti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar