Ekonomistler yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ı nasıl değerlendirdi?

Ekonomistler yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ı nasıl değerlendirdi?
3 Şubat 2024'te Hafize Gaye Erkan'ın yerine atanan yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan bugün ilk defa basının karşısına çıktı. Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Karahan, raporun ardından gazetecilerin sorularını...
3 Şubat 2024'te Hafize Gaye Erkan'ın yerine atanan yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan bugün ilk defa basının karşısına çıktı. Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Karahan, raporun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomistler başkan yardımcılarının da toplantıya eşlik etmesini kurumsallık açısından olumlu değerlendirdiler.

Ekonomistler yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ı ve verdiği mesajları değerlendirdi.

Ümit Akçay, "Cevdet Akçay'ın kendini tutamayarak, hatalı bir şekilde yaptığı açıklamalar, 'kurumsallık', 'dünya örnekleri' gibi konuları dilinden düşürmeyen muhalif hesaplar tarafından övülüyor. İçeriğe girmiyorum - başkan yardımcısı hiçbir ciddi ülkede TV'ye mülakat verme moduyla bu şekilde konuşmaz" diyerek Cevdet Akçay'ın konuşmasını eleştirdi.

Stratejist Tunç Şatıroğlu, Karahan'ın "Şu anda faiz indirimini konuşmak için çok erken" demesi üzerine, "'Faiz indirimin konuşmak için şuan çok erken' demek yerine kimse 2024 yılında faiz indirimi beklemesin demek daha iyi bir iletişimdir. Enflasyonla mücadele buraya kadarmış. Negatif reel faize devam" diyerek Karahan'ın kesin konuşması gerektiğini belirtti.

Kerim Rota ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Cevdet hocanın konuşması geçen sezon 40 bölüm gösterilen dizide olup bitenleri 3 dakikada anlatan yeni sezon fragmanı gibi olmuş.

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara, "TCMB Raporuna verdiğim notlar:

  • Teknik derinlik: Pek iyi
  • Kurumsallık: Pek iyi
  • İletişim: İyi
  • Kısa vadeli tahminler: İyi
  • Orta vadeli tahminler: Zayıf" şeklinde yorumladı.

TIKLAYIN I MB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay tahribatı anlattı

Şenol Babuşcu, "Fatih Karahan: 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36 Tutmayacağı kesin olan tahmin.... Benim tahminim 2024 yılı enflasyonu % 50 Hem de TÜİK enflasyonu:)" şeklinde yıl sonu enflasyon tahminini değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Bankacılık ve Finans Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Uzmanı ve Eski Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "Eleştirdiğimiz için “mandacı” damgası yediğimiz politikaların neye mal olduğunu anlatmış! Merkez Bankası yetkililerinin açıkça anlattığı bu tabloya sebep olanların tamamı hesap versinler! Bu milletin yıllarını yediler!" i

İris Cibre, "Asgari ücret artışının talep yönlü etkisini tahmin edemiyoruz. Bu oranda artış beklemiyorduk, politikayı değiştirecek bir bozulma da beklemiyoruz" diyen Karahan için, "Karahan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve hükümetin para politikasına destek çıkması gerektiğini ima ediyor ve çok haklı" ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Cevdet Akçay'ın TCMB'de olması beni rahatlatıyor, toplantının yıldızı oydu. Fakat, tek başına Para Politikası yetersiz, Maliye de desteklemeli. 36% hedefi sadece iddialı değil, bence mümkün de değil. Önden yükleme pozitif olurdu, algıyı da çok olumlu etkilerdi" dedi.

 

Murat Muratoğlu ise, "Enflasyon Bilgilendirme Toplantısı beğenip olumlu bulanlar var! İyi güzel de ufak bir pürüz söz konusu... Açıklanan enflasyon gerçek değilse neyi konuşuyorlar?" diyerek açıklanan enflasyonun gerçekliğine dikkat çekti.

TIKLAYIN I Merkez Bankası enflasyon tahmini değişmedi: 2024 yüzde 36, 2025 yüzde 14, 2026 yüzde 9

Finansın matematiği artık çalışmıyor

Şeref Oğuz, "Enflasyon, Merkez'in yetenek alanları dışına taştı. Finansın matematiği artık çalışmıyor. Sürecin psikolojisi önemli zira enflasyon artık bir sosyoloji ve Merkez Bankası Başkanını aşıyor..." yorumunu yaptı.

Özgür Demirtaş, "Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldukça başarılı bir konuşma yaptı. Başkan yardımcılarına söz vermesi önemli bir gelişme. Aman zamansız gevşeme yapmayalım söyleyeceğim budur. Merkez Bankasının olması gerekenden ERKEN faiz indirmesi bir çuval inciri berbat eder. Yapmamalarını diliyorum." diyerek faiz indirimine gidilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomi Yazarı Uğur Gürses de Merkez Bankası sunumuna dair notlarını paylaştı:

  1. İçeriği ve sıralaması, bağlamı oldukça iyi bir sunum yapıldı.
  2. Soruları yanıtlamaya Yönetim Komitesi olarak çıktılar; sorulara başkan yardımcıları da yanıt verdiler. Bu, kurumsallık vurgusu açısından kamuoyuna iyi bir mesaj.
  3. Kişisel sorulara yanıt verilmedi. Bu da kurumsallığı öne çıkardı.
  4. Soru-yanıt seansında hala o eski 'kendine güvensizlik' sinyali veren 3 soru alıp zaman kazanma ve yanıtları arkasından verme uygulaması değişmemiş. İletişimin güçlendirilmesi için artık bunu çöpe atmanın zamanı gelmedi mi?
  5. Enflasyon tahminlerini değiştirmediler. Beklentileri çıpalamanın daha önemli olduğunu düşündükleri açık. İleride tahminlerin birkaç puan sapması göze alınmış.
  6. Selva Baziki'nin ve sonrasında Havva Gümüşkaya'nın çok yerinde sorularına verilen yanıtta, seçim sonrasında yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının risk oluşturduğunun farkındalar, tahmin varsayımlarında dikkate alındığı söylense de bugün beklentileri çıpalamayı ana politika olarak benimsedikleri için sanırım şimdilik es geçiliyor. Ya da aktarım mekanizmasının izleyen aylarda daha güçlü olarak etki göstereceğini düşünüyorlar.
  7. Faiz indirimi konuşmanın erken olduğunu oldukça açık biçimde vurguladılar.
  8. Merkez Bankası'nın zararda olduğunu bilmeyen bir gazetecilerin Hazine'ye aktarımının (avans olarak) ne zaman olacağını sordu. Buna yanıt verilmedi doğal olarak.
  9. Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay sonunda kendini tutamadı ve görece uzun bir açıklama yaptı. Biraz sıra dışı gelebilir ancak, açıklıkla para politikasının içinde bulunduğu karmaşık ve makul olmaktan çıkmış cinnet yapısını nasıl düzeltmeye çalıştıklarını, kopmuş temel bağlantıları nasıl onarmaya çalıştıklarını anlatarak, kamuoyunun odaklanması gereken yeri işaret etti. İşaret ettiği çerçeve çok yerinde olsa da konuşmasında "...anlamıyorlar" gibi bir kelime kullanması iletişim dili açısından iyi değil.
  10. Bugün sunumu yapan ve soruları birlikte yanıtlayan ekip, uzun süredir görülmeyen bir kararlılığı ve kurumsallığı sergiledi. Merkez Bankası iletişimi için, anlattığının ve hedeflediğinin kabul görmesi, güven sağlaması için önemli bir eşik oldu.
  11. Olması gereken böyle bir tablo. Gaye Erkan'ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar.