Erdoğan adli yıl açılışında da Kılıçdaroğlu'na yüklendi: Yargıya güveni artırmanın yolu, baskın yapar gibi kurumların kapılarına dayanmaktan geçmez

Erdoğan adli yıl açılışında da Kılıçdaroğlu'na yüklendi: Yargıya güveni artırmanın yolu, baskın yapar gibi kurumların kapılarına dayanmaktan geçmez
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'nda 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Deprem bölgesinde kararnamelerle...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı'nda 2023-2024 Adli Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Deprem bölgesinde kararnamelerle depremzedelerin hak kaybına uğramasını engelledik. Bölgede adalet sisteminin hızlı ve etkin işlemesi için çalışmalarımız sürüyor. Afetzedelerimiz neye ihtiyaç duyuyorsa onu yapmaktan geri durmayacağız.

Deprem bölgesinde vatandaşlarımıza sunulan adalet hizmetlerinin hızlı ve etkin yürütülmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bölgedeki durumu takip ediyoruz. Depremin açtığı yaraları bir an önce sarmak gündemimizin ilk sırasında yer alıyor.

131 yeni mahkeme kuruldu. 189 yeni mahkemenin kurulma işlemleri devam ediyor. Hem adli hem de idari yargıda daha hızlı kararlar alınacaktır. 

İki ay sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümünü coşkuyla kutlayacağız. Hiçbir komplekse kapılmadan cesaretle sorunların üzerine gideceğiz. Eksikleri telafi edeceğiz. Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir. Yargıya olan güveni artırarak, toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmek hepimizin görevidir. Hiçbir vatandaşımız adliyenin adalet kapısı olduğundan şüpheye kapılmamalı, hakkını huzuru kalple aramalı. Bunun için hukukun üstünlüğünden taviz veremeyiz. Yargıda reform sürecini kesintisiz sürdürüyoruz. Ortak akıllar hukuk devletini güçlendireceğiz. Güven veren ve erişilebilir bir adalet sisteminin tesisi için anayasadan yasalara ve özlük haklarına kadar bir çok reforma imza attık. Hangi konumda olursa oldun herkesin adaletle ilgili meselelere hassasiyetle davranmasını bekliyoruz. Ülkeyi yönetme görevini üstlendiğimizde önceliklerimizin en başına 'Eğitim, sağlık, emniyet ve adalet' başlıklarını yerleştirdik. 280 yeni adalet sarayı inşa ederek merdiven altı odalarda adalet dağıtılmaya çalışılan o kötü manzaralara son verdik.

Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesiyle adalet teşkilatımızın insan kaynağının çok daha vasıflı yetişmesini hedefliyoruz. Bu önemli yeniliği, inşallah 2023 yılı sonunda yapmayı planladığımız sınavla hayata geçiriyoruz. Usta-çırak ilişkisi esasına dayanan hakim ve savcı yardımcılığı müessesinin hukuk camiamıza önemli katkısı olacağı kanaatindeyim.

Adalet mahkeme salonlarında tecelli eder. Sokağa, televizyon ekranlarına ve sosyal medya mecralarına taşınan adalet, hukuka olan güveni zedeler ve zamanla yok eder. Eline mikrofonu veya klavyeyi alan birilerinin, mahkeme kararlarını kendi arzuları ve ideolojik aidiyetlerine göre eğip bükerek yorumlaması, hatta daha da ileri giderek hüküm vermesi doğru değildir. Bu tür şımarık hezeyanlar, hem adalet sistemine, hem de sistemin fedakar mensuplarına karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır, saygısızlıktır. Günümüzde sayıları giderek artan "sosyal medya mahkemelerini" toplumumuzun birliği, dirliği, huzuru ve iç barışı açısından büyük bir tehdit ve tehlike kaynağı olarak görüyoruz."