Erdoğan ne kadar popüler?

Siyasetçilerin popülerliğini değerlendirirken iki konuya dikkat etmek lazım. Birincisi popülerliğin göreceli bir kavram olması. Bir liderin popülerliğinin düşmesi diğerlerinden daha popüler olduğu sürece önemli değildir. İkincisi ise popülerliğin her zaman oy potansiyeli anlamına gelmediğidir. Yetenekli siyasetçiler popülerliği oya çevirebilirler.
Erdoğan’ın popülaritesi azalıyor ama buna rağmen kendisi halen ülkedeki en popüler ve sevilen siyasetçi konumunda. Muhaliflerin azalan popülerliği nedeniyle Erdoğan’ın siyasi istikbaline dair yaptıkları yorumlar bazen aceleci geliyor bana. Siyasi hayatı boyunca belki de en çok mücadeleyi verdiği ve eskisi kadar manevra kabiliyeti ve alanı olmayan bugünlerde bile anketlerde halen ilk sırada çıkmayı başarıyor.
Peki Erdoğan ne kadar popüler? TurkiyeRaporu.com olarak her ay ülke çapında 1500 kişiyle Türkiye çapında iki anket yapıyoruz. Her ayın ilk anketinde katılımcılarımıza verdiğimiz listedeki politikacıları ne kadar başarılı bulduklarını 1’den 10’a kadar puanlayarak belirtmelerini istiyoruz. Erdoğan son olarak Eylül ayında yaptığımız ankette 6,06 puan alarak birinci sırada yer aldı. Öte yanda katılımcıların %47’si 8-10 arasında bir puan verdi. Bu sonucu dikkat çekici olarak değerlendirmemin sebebi ise MetroPOLL araştırma şirketinin yaptığı araştırma sonucunda da Eylül 2020 için Erdoğan’ın görev onay oranını %47 olması. Erdoğan %47 popülarite oranı ile 10 yıl önce olduğu yerde değil ancak halen ciddi bir şekilde rakiplerinin önünde.
Ancak resmin bütününde bu rakamlardan fazlası var. Bahsettiğim gibi bir siyasetçinin popülaritesinin ne kadarını oya çevirdiğine de bakmak lazım. Resmin bu kısmında rakamların biraz daha farklı olduğunu söylemek gerekiyor. Mayıs 2020 araştırmamızda katılımcılarımıza ülkenin sahip olduğu ekonomik sıkıntıları hangi siyasetçinin çözebileceğini sorduğumuzda katılımcıların %39,7’si Erdoğan cevabını vermişti. Bu diğer liderlere göre yüksek olsa da popülaritesinin oldukça altında bir oran. Aynı tarihli anketimizde Cumhur İttifakı oy oranı %47-48 bandındaydı. Bu fark konu ekonomi olduğunda Erdoğan’ın popülaritesinin aynı seviyede olmadığını gösteriyor. Yine Ağustos 2020’de yapılan bir başka ankette Aksoy Araştırma Şirketi katılımcılarına başkanlık yarışında kime oy vereceğini sordu. Katılımcılara, Erdoğan’ın önce Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş’a daha sonra ise İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı yarışacağı iki senaryo sunuldu. Erdoğan Yavaş’a karşı %40, İmamoğlu’na karşı ise %38,7 oranında tercih edildi. Bu sonuçlar bize Erdoğan’ın popülaritesini oy oranına çevirmekte eskisi kadar mahir olmadığını gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Selçuki Arşivi