"Erdoğan'la Görüşsem de Demokrasiyi Güçlendirmez”

"Erdoğan'la Görüşsem de Demokrasiyi Güçlendirmez”
AK Parti’nin tartışmalı yasal düzenlemeleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeyi anlamlı bulmadığını açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'ın Türkiye’nin demokratik standartlarının güçlendirilmesi...

AK Parti’nin tartışmalı yasal düzenlemeleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeyi anlamlı bulmadığını açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'ın Türkiye’nin demokratik standartlarının güçlendirilmesi için bir adım atacağına asla inanmıyorum. Tam tersine var olan baskıları süreç içinde büyüterek yoluna devam etmek istiyor. Zaten Bahçeli de böyle bir tablodan yana” dedi.

Amerika’nın Sesi radyosunun sorularını yanıtlayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, en son 2017’de görüştüğü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle görüşse de örneğin sosyal medya gibi meselelerde uzlaşma olabileceğini düşünmediğini vurguladı.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Erdoğan’ın karşısına kimi çıkaracağı sorusuna da Kılıçdaroğlu  “Öncelikle Millet İttifakını oluşturan partilerin görüşünü alacakları” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı adayının bir siyasi parti genel başkanı olmaması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, kendisinin adaylığı halinde CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa edip etmeyeceği sorusuna da “O dönem değerlendirilir” cevabını verdi.

Kılıçdaroğlu, Bahçeli’nin sıkça dile getirdiği “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kalıcılığı, devamı sağlanmalı” görüşü için de “Büyük bir saçmalık, asla doğru değil” tepkisini gösterdi ve

“Kasıt Erdoğan'ın ömür boyu orada kalması anlamına mı geliyor? Ne demek kalıcı hale gelmesi?” diye sordu.

CHP’nin muhalefet yöntemine ilişkin eleştiriler ve sine-i millete dönme tartışmaları için “Biz toplumun nabzına, beklentilerine göre bir politika oluşturmak zorundayız” değerlendirmesi yapan Kılıçdaroğlu, “Niye sine-i millet? Hangi gerekçeyle. Parlamentoda bir milletvekili kalsak bile, o kürsüden demokrasiyi savunmamız gerekiyor. Sine-i millete dönseniz,  belki Erdoğan en çok bunu ister”dedi. 

Erken seçim ihtimaliyle ilgili bir soruya da “Tek Adam rejiminde seçime bir kişi karar verir. Erdoğan ‘Erken seçime gidiyoruz’ dedikten sonra, AK Parti ve MHP “evet” diyecek ve erken seçim kararı alınacaktır.”yanıtını veren Kılıçdaroğlu “Burada bir başka tablo ortaya çıkabilir. Gelişen bütün olumsuz tabloya MHP ortak olmak istemeyebilir. O nedenle Bahçeli ‘Artık destek vermiyorum parlamentoda’ diyebilir. O zaman Erdoğan zorunlu olarak erken seçime gitmek durumunda kalabilir” diye ekledi.