Erkan Baş: Kürtlerle yan yanayız, ittifakın lehine iki bölgede seçimden çekildik

Erkan Baş: Kürtlerle yan yanayız, ittifakın lehine iki bölgede seçimden çekildik
TİP (Türkiye İşçi Partisi) Genel Başkanı Erkan Baş, kendisine atfedilen "Kürtlerle yan yana durmazsak oy alabileceğimiz kesimler var" sözlerini söylemediğini ifade etti. Erkan Baş, "Kürtlerle yan yanayız, aynı ittifakın içindeyiz....

TİP (Türkiye İşçi Partisi) Genel Başkanı Erkan Baş, kendisine atfedilen "Kürtlerle yan yana durmazsak oy alabileceğimiz kesimler var" sözlerini söylemediğini ifade etti. Erkan Baş, "Kürtlerle yan yanayız, aynı ittifakın içindeyiz. İttifakın lehine milletvekili çıkartabileceğimiz iki bölgede YSP lehine seçimden çekildik. Sonuç net; girseydik vekil çıkartıyorduk" dedi.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre; Erkan Baş, şöyle konuştu:

"Bizim Ankara 1. Bölge'de, elimizdeki veriler TİP'in milletvekili çıkartabileceğini gösteriyor. Ama bu veriler, TİP milletvekili çıkartırsa Yeşil Sol Parti'nin çıkaramama ihtimalini doğuruyor. Biz, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın kazanımlarını korumayı öncelik olarak belirledik. HDP, önceki 4 seçimde o bölgede milletvekili çıkarmıştı. Dolayısıyla bu kazanımın kaybedilmesine dair bir risk olduğu için TİP aday göstermekten feragat etti. Ama sonuç net; Türkiye İşçi Partisi Ankara 1. Bölge'de seçime girseydi milletvekili çıkarıyordu.

"TİP’in sadece sosyal medyada olduğunu, hiç oy alamayacağını söyleyen arkadaşlar özür dileyecekler mi?"

Çok merak ediyorum; TİP’in sadece sosyal medyada olduğunu, hiç oy alamayacağını, vekil çıkarmasının imkânsız olduğunu falan söyleyen arkadaşlar şimdi o söyledikleriyle ilgili özür dileyecekler mi?

Bazı gazeteciler, yazarlar, sözde araştırmacılar… Bakın insanın bir siyasi fikri olması, herhangi bir partiye oy istemesi, bir partiye oy verilmesini istememesi bunları anlıyorum ve bunlar meşrudur. Ancak sözünü ettiğim dümdüz yalancılık yapanlar. İsmi gerçekten hiç lazım değil, ‘Biz İstanbul’da kapı kapı araştırma yaptık, TİP tek vekil çıkaramayacak, TİP’e verilen oy boşa gider’ diye sözde araştırma sonucu paylaşanlar oldu. Bilerek-isteyerek yalan söylediler. Daha kötüsü maaş aldıkları kaynaklara bağlılıklarıyla bunu yaptıklarını biliyoruz."

Erkan Baş, "Geçtiğimiz günlerde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Artı Gerçek'ten İrfan Aktan'a verdiği röportajda, sizin kendisine "Kürtler ile yan yana durmazsak oy alabileceğimiz kesimler var" dediğinizi aktardı. En azından yayınlanan metinden bu anlam çıkarıldı, siz ve TİP eleştirildiniz. Bu ifadeleri kullandınız mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Seçimden önce benzer bir şey olmuştu, tavrımı değiştirmeyeceğim… Cezaevinde haksız hukuksuz biçimde tutulan, iktidarın hedefi haline gelmiş, üstelik hukukumuz olan kişilerle basın üzerinden tartışmak bizim tarzımız değil. Dolayısıyla hangi koşullarda söylediğini, ne söylediğini, tam olarak ne dediğini, nasıl yazıldığını bilmeden, kendisi ile görüşmeden Selahattin Demirtaş’ın söylediği üzerinde bir yorum yapmam.

Ama kendi pozisyonumuzu şöyle anlatayım: Gültan Hanım’ın seçimden önceki açıklamasından sonra ben 2 günde 3 cezaevi gezdim. Yani gidip arkadaşlarımızla görüştüm, Selahattin Demirtaş'ı da Gültan Hanım'ı da Figen Hanım'ı da ziyaret ettim. Dostlarımla yüz yüze tartışmayı tercih ederim. Fakat ben, bana atfedilen o lafı etmedim, zaten Demirtaş da aslında benim böyle bir şey söylediğimi iddia etmemiş. Ancak böyle yansıtılmak ve düzeysiz bir polemik yaratılmak isteniyor.

Neyse özetle, Türkiye İşçi Partisi de böyle bir laf etmedi. Zaten pratik olarak biz Emek ve Özgürlük İttifakı'nın içindeyiz, yani Kürtlerle yan yana, omuz omuza duruyoruz. İşin ilginci Türkiye’de bir kısım insan bizi HDP ile yan yana olduğumuz için eleştiriyor, bunu da herkes görüyor. Ancak biz kim ne der diye siyaset yapmıyoruz. Biz Türkiye’de kurtuluşun Türk ve Kürt emekçilerinin ortak mücadelesi ile olduğunu düşünüyoruz. Dolayısı ile yan yana durmak bize oy kaybettirdi falan, böyle bir bakışımız olmadı. Bundan sonra da asla olmayacak. Tam tersine Türkiye’deki tüm emekçilerin yan yana durması için çabaya devam edeceğiz. Bizim pozisyonumuz ve tutumumuz budur."