Esad 12 yıl aradan sonra Arap Ligi Zirvesi’nde

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 19, 2023 / 15:34

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 12 yıl aradan sonra Arap Ligi Zirvesi’ne katılmak üzere dün akşam Suudi Arabistan’ın Cidde kentine geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011 yılında ülkedeki iç çatışmalardan sonra Arap Devletleri Ligi Zirvesi’ne katılmamış ve ilk defa bu yıl, 32’ncisi düzenlenen zirveye davet edilmişti. Esad, dün akşam zirveye ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’ın Cidde kentine geldi.

“Tunus ve Birleşik Arap Emirliği ile görüştü”

Suriye Devlet Başkanı Esad, bugün Tunus Devlet Başkanı Kays Said ile ikili ve heyetler arası görüşmeye katıldı. Suriye Devlet Başkanlığından görüşmeye dair yapılan açıklamada “Görüşmede Cumhurbaşkanı Esad, Suriye ile Tunus arasındaki normal ve tarihi ilişkilerin yeniden tesis edilmesini memnuniyetle karşılayarak, bu ilişkilerin sadece siyasi ve ekonomik düzeylerde değil, kültürel, entelektüel ve halk düzeyinde de güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti” denildi. Esad, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri Başbakan Yardımcısı Mansur bin Zayid en-Nehyan ile ikili görüşme yaptı.

“Mültecilerin anavatanlarına dönmelerini istiyoruz”

Suudi Arabistan’ın Al Arabiya TV kanalına konuşan Arap Birliği Başkan Yardımcısı Hossam Zaki, bugün yapılacak zirvede Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü ve Suriye’nin yeniden inşasının ele alınacağını ifade etti. Zaki, “Fakat Batılı ülkelerin Şam’a uyguladığı yaptırımlar düşünüldüğünde ikinci konu çözmesi kolay bir konu değil” dedi.

Öte yandan, Marbuta haber sitesi de 18 Mayıs’ta Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, zirve için ülkeye giden yetkililerin Al Arabiya kanalına konuştuğunu, “Mültecilerin anavatanlarına dönmesini istiyoruz ve bu dönüşün şartları var. Suriye’ye yaptırım uygulanması mültecilerin dönüşünü engelliyor. Türkiye’nin Suriye’deki rolü yıkıcı ve Ankara yeni bir yaklaşım benimsemeli” dediğini aktarmıştı.

Zelenski de katıldı

Diğer yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Cidde’ye geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa hükümetine ait bir uçakla Cidde kentine geldi. Twitter’dan bir mesaj paylaşan Zelenskiy, Suudi Arabistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini doğrulayarak, ‘ikili ilişkileri geliştirmek ve Ukrayna’nın Arap ülkeleri ile bağlarını güçlendirmek’ istediğini kaydetti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top