Gabon'da halk, darbe yapan orduyu selamlamak için sokaklara döküldü

Gabon'da halk, darbe yapan orduyu selamlamak için sokaklara döküldü
Gabon'da seçim kurulunun Ali Bongo'nun 3. defa üst üste Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurmasından kısa süre sonra bir grup asker, ulusal televizyona çıkarak yönetime el koyduklarını bildirdi. Gabon 24 kanalında darbe bildirisi...

Gabon'da seçim kurulunun Ali Bongo'nun 3. defa üst üste Cumhurbaşkanı seçildiğini duyurmasından kısa süre sonra bir grup asker, ulusal televizyona çıkarak yönetime el koyduklarını bildirdi. 

Gabon 24 kanalında darbe bildirisi okuyan askerler, Orta Afrika ülkesindeki tüm silahlı kuvvetler mensuplarını temsil ettiklerini ifade etti. Askerler seçimlerin iptal edildiği, devlet kurumlarını dağıtıldığını ve ikinci bir emre kadar sınırların kapatıldığını ifade etti. 

Ülkedeki Reuters muhabiri, darbe bildirisinin okunmasının ardından başkent Librevil'de silah sesleri duyulduğunu aktardı. 

Darbe bildirisinde, "Gabon halkı adına mevcut rejimi sonlandırarak barışı savunma kararı aldık" denildi.

Askerlerden biri bildiriyi okurken, on asker arkasında üniformalarıyla sessizce bekledi. 

Bildiriyi okuyan askerler kendilerini "Geçiş ve Kurumları Restore Etme Komitesi" diye tanıttı. Darbeciler, dağıtılan devlet kurumları arasında hükümet, senato, meclis, anayasa mahkemesi ve seçim kurulu bulunduğunu ifade etti. 

Eğer başarılı olursa bu, Batı ve Orta Afrika'da 2020'den bu yana meydana gelen 8. darbe olacak. Son yıllarda darbeler; Mali, Gine, Burkina Faso, Çad ve Nijer'de demokratik ilerlemeyi baltaladı. 

Gabon'da cumartesi günü yapılan cumhurbaşkanlığı ve yasam organları seçimi, gerilimli geçti. Bongo, ailesinin ülkedeki 56 yıllık iktidarını uzatmaya çalışırken muhalefet değişim üzerine biz kampanya yürüttü. 

Uluslararası gözlemciler olmaması, bazı yabancı basın organlarının akredite edilmemesi ve sandıklar kapandıktan sonra internetin kesilmesi ve sokağa çıkma yasağı uygulanması seçim süreci hakkında soru işaretleri yarattı. 

Gabon Seçim Merkezi, çarşamba erken saatlerde Bongo'nun yüzde 64.27 oy aldığını, muhalefetin en güçlü adayı Alber Ondo Ossa'nın iste yüzde 30.77'de kaldığını belirtti. 

Ali Bongo, Cumhurbaşkanlığını 2009 yılında babası Omar'dan devralmıştı.

Halk askerleri selamlamak için sokaklarda

Darbe sonrası Gabon halkı yönetime el koyan askerleri selamlama için sokaklara döküldü.