GELECEK GÜLDÜRSÜN

Kadın Adayları Destekleme Derneği, KA – DER, Cumhuriyet’in 100. yılında yapılacak seçimlerde Cumhuriyet’e yaraşır sayıda kadın milletvekili görmek için çalışmalar yaparken; ilginç bir tablo ile karşılaşır. Görürler ki 81 ilimiz içinde 20 ilimiz bugüne değin TBMM’ye hiç kadın milletvekili göndermemiş…
KA-DER ’in hazırladığı Türkiye haritasını incelediğimde; bazı kentler adına çok üzüldüm. Cumhuriyet’le yaşıt kentler TBMM’ye kadın milletvekili göndermeyerek yürek yakmışlar. Artık bu değişmeli!
Bakın bu kentlerimizin il oluşu onlarca yılı bulmuş. İşte bu illerimiz; Ardahan, Adıyaman, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Giresun, Karaman, Karabük, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Nevşehir, Osmaniye, Sinop, Rize, Yozgat.
Artvin, 1924 yılında il oluyorsun, çok beklemişsin, o güzel yeşilinle, gönder bu kez TBMM’ye bir kadın vekilini, sınır kentine bir kadın sesi de ne güzel yakışır.
Ardahan, güneşin bile üşüdüğü, Doğu’nun güzel insanlar diyarı Ardahan, Artvin’in de komşu kenti. Bu iki kentimizden de en az bir kadın vekil bekliyoruz.
Adıyaman, Nemrut’un kadınlarından birini meclise vekil gönderse ne güzel olur değil mi?
Bayburt’u TBMM’de bir kadının temsil etmesinin günü sizce de gelmedi mi?
Burdur da Cumhuriyet’le yaşıt Batı’ya açılan güzel kentlerimizden, bir kadın milletvekili ile temsili demokrasimize güzel bir katkı olmaz mı?
Erzincan, bugüne değin TBMM’ye bir kadın vekil gönderemedi. Bu kez sarsıntı sevinçten olmalı, bir kadını halkın oylarıyla seçerek parlamentoya göndermeli.
Erzurum, Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1920’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında, Erzurum mebusu olarak Meclis ve Hükûmet Başkanlığına seçiliyor. Nene Hatun’un ve Kara Fatma’nın Erzurum’u Cumhuriyet’in 100. yılında kadın milletvekili ile ses duvarını aşmalı ki Nene Hatun ve Kara Fatma huzur içinde uyusun.
Giresun, Karadeniz’in incisi, Karadeniz’in yiğit ve çalışkan kadınları parlamentoda artık ses vermesinler mi?
Karabük, 6 Haziran 1995’te il oldu. Komşusu Bartın’ın kadın milletvekili var. Karabük Cumhuriyet’in 100. yılında bir kadını TBMM’ye göndererek adını taçlandırmalı.
Karaman, Türkçe’nin başkenti, güzel Türkçe konuşan bir kadını TBMM’de görmek ne güzel olur…
Kırklareli, halk oyununda kadın erkek el ele tutuşan, yaşamda yan yana olan, paylaşmayı seven güzel Kırklareli’nden bir kadın vekil hakkımızdır.
Kırşehir, 1 Temmuz 1957’de il oldu. Kırşehirli, Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş; “Kadınlar insandır biz insanoğlu” diyor. Onu onurlandırmak gönül borcumuzdur…
Nevşehir, pirler ve eşitler diyarı bir kentimiz. Anadolu’yu 13. yüzyılda düşünceleri ile mayalayan Hacı Bektaş Veli, “ Kadınlarınızı okutun” diyor. Yol arkadaşı olarak Kadıncık Ana’yı seçiyor. Nevşehir’in yüzünü artık bir kadın vekil güldürmeli.
Rize, 20 Nisan 1924 tarihinde il oluyor. Ülkemize başbakanlar, cumhurbaşkanları gönderen ilimiz bu kez de bir kadını parlamentoya göndererek, Karadeniz kadınının emeğini ülke gündemine taşımalı.
Sinop, ülkemizin mutlu kentleri sıralamasında birinci sıraya oturuyor. O güzel mavisiyle kollarını açıp bir kadın vekil seçerek daha da mutlu olmalı…
Yozgat, adını bir aşk türküsüne vererek dillere sevgiyle düşer. Şair Gülten Akın’ın şiirleriyle dillerde kalmayı sürdürür. Bir kadını vekil seçerek bu güzellikleri taçlandırmalıdır.
Gelin, yüzüncü yılda Cumhuriyet’in yüzü gülsün…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yaşar Seyman Arşivi