Prigojin'in isyanı darbe mi iç savaş mı? Wagner'in hedefinde kim var?

Prigojin'in isyanı darbe mi iç savaş mı? Wagner'in hedefinde kim var?
Wagner grubunun başlattığı hareket dünyada endişe ile izleniyor. Prigojin'in hedefinde genel kurmay başkanı ile savunma bakanının olduğu belirtiliyor.Paralı asker gurubu Wagner şirketinin kurucusu Prigojin'in başlattığı hareket,...

Wagner grubunun başlattığı hareket dünyada endişe ile izleniyor. Prigojin'in hedefinde genel kurmay başkanı ile savunma bakanının olduğu belirtiliyor.

Paralı asker gurubu Wagner şirketinin kurucusu Prigojin'in başlattığı hareket, dikkatleri Rusya üzerine çevirdi. Darbe, iç savaş, ayaklanma gibi olasılıklar uluslararası basının gündeminde. Halk Tv yazarı Mustafa K. Erdemol, Prigojin'in Kremlin'e başkaldırmasının beklenen bir gelişme olduğu için şaşırtmadığını belirtti, "Ancak şaşırtmasa da endişeye yol açtığı gerçek." diye yazdı. Erdemol, yaşananların darbe girişimi olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti, Prigojin'in hedefinde Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun olduğunu belirtti. 

Erdemol "Prigojin’in Beklenen İsyanı... Henüz İç Savaş Değil" başlıklı yazısında hareketin arka planına ilişkin gelişmeleri şöyle aktardı: 

"Bir zamanlar kendi lokantalarından birinde ağırladığı Putin’e elleriyle servis yaptığı için 'Putin’in Şefi' olarak adlandırılan Prigojin’in ilk adımı Rusya’nın güneyindeki Rostov-on-Don şehrine konuşlanarak burayı karargah yapmak olacak. Dolayısıyla Rusya’nın başta Rostov olmak üzere birçok yerde sıkıyönetim ilan etmesi anlaşılabilir.

GELİŞMELERİN ARKA PLANI NEDİR?

Dünya bugün duydu ama Rusya İstihbarat Örgütü (FSB) 23 Haziran Cuma günü, Wagner paralı asker gücünün başındaki Yevgeny Prigojin'i bir 'iç çatışma' başlatmaya çalışmakla suçlamıştı. Rus resmi haber ajansı RIA Novosti'nin bildirdiğine göre, Rusya Federasyonu Başsavcısı Igor Krasnov, Putin'e 'silahlı bir isyan düzenleme girişimiyle bağlantılı olarak bir ceza davası başlatılması bağlamında' rapor verdi.

Şu an, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhafız birliği olarak bilinen Rosgvardiya'nın Spetsnaz adlı güçleri Wagner'in St.Petersburg’daki karargahını kuşatmış durumda. Moskova'nın merkezinde, Kurtarıcı İsa Katedrali yakınlarında da askeri araçlar görüldüğü söyleniyor.

İÇ SAVAŞ DEĞİL AMA..

Görüntü öyle olsa da bu henüz bir iç savaş değil. Rus ordusuna sürekli saldırılar gerçekleştirse de Prigojin’in girişimi iç savaştan çok isyan olarak adlandırılabilir Wagner ile Rusya Federasyonu (RF) birlikleri arasında çatışmalar sürüyor. Rostov bölgesinde Wagner tarafından düşürülen bir RF helikopterinden söz ediliyor. Rus ordusunu Wagner kamplarından birini bombalamakla suçlayan Prigojin’in 'kimse bize karşı direnmesin. Direnmeye çalışacak herkesi tehlike olarak görecek, yolumuz üzerindeki kontrol noktaları, başımızın üzerinde gördüğümüz tüm havacılık araçları da dahil olmak üzere derhal yok edeceğiz' ifadeleri de iç savaş var gibi algılanacak sözler.

DESTEKÇİSİ VAR MI?

Wagner grubunun uzun zamandır yüksek mevkilerde destekçileri var. Kurulduğu 2014 yılından bu yana Kremlin'in Donetsk ile Luhansk cumhuriyetlerini desteklemesiyle kontrol etmesine askeri destek veriyor. Progizin’in de Kremlin’de ciddi bir ilişki ağı var. Eski bir Rus istihbarat subayı olan Igor Girkin, Prigojin'in aslında Putin'in bir 'projesi' olduğunu iddia etmişti. Girkin, Prigojin'in arkasında çok ciddi güçler olduğunu iddia ederek bunlardan birinin Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan Sergey Kiriyenko olduğunu söylüyor.

Girkin’in iddiaları doğru olabilir. Prigojin’in de Wagner’in de Kremlin tarafından desteklendiği sır değildi. Görünen o ki Prigojin herhalde Putin‘i kızdıracak derecede sınırı aşmış olmalı.

Rusya’nın hakkında 'isyana kalkışmakla' tutuklama emri verdiği Prigojin örneğinde de olduğu gibi 'kullanılan' paramiliter oluşumlar kontrolden çıkmaları halinde nasıl bir soruna dönüşüyor tanık oluyoruz. Wagner grubunun Afrika dahil birçok bölgede son derece uğursuz işler yaptığı biliniyor. Putin’in de bildiği kesin.

Putin kendi yarattığı canavarla boğuşuyor şimdi. Yok edeceği kuvvetle muhtemel ama bundan ders alır mı, orası kuşkulu."