10 başlıkta bugün neler yaşandı?

10 başlıkta bugün neler yaşandı?
27 Temmuz 2023’ün öne çıkan haberlerini okuyucularımız için derledik.TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58’e yükseldiTCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın 3 enflasyon raporu toplantısında konuştu. Erkan, bir önceki...

27 Temmuz 2023’ün öne çıkan haberlerini okuyucularımız için derledik.

TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58’e yükseldi

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yılın 3 enflasyon raporu toplantısında konuştu. Erkan, bir önceki rapor döneminde yüzde 22,3 olan yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58’e yükseltildiğini açıkladı. Erkan, 2024 yıl sonunda enflasyonun yüzde 33 seviyesinde tahmin edildiğini söyledi. Erkan, 2025 yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 15 olarak gerçekleşeceği tahmin edildiğini belirtti.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

İmamoğlu’ndan değişim mesajı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’de “değişim” için kurduğu internet sitesine gelen 100 binden fazla görüşlerin analiz edildiğini belirterek, gelen yorumların hangi konular üzerinde belirginleştiğini açıkladı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

Hükümet 319 bin deprem konutunu şubatta teslim edebilecek mi: Uzmanlara göre yarısı bile zor

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kampanyası sürecinde, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ vasıtasıyla yapılacak 319 bin konutun bir yıl içerisinde depremzedelere teslim edileceğini vaat etmişti. Depremin üzerinden 6 ay geçti, vaat edilen sürenin dolmasına da altı ay kaldı. Cumhurbaşkanı kabine toplantısında Cumhurbaşkanı 25 Temmuz’daki Kabine toplantısının ardından 180 bin civarı konutun inşasına başladıklarını açıkladı. Dolayısıyla Erdoğan’ın “depremzedelere bir yıl içerisinde 350 bin konut teslim edilecek” vaadinin gerçekleşip gerçekleşemeyeceği merak konusu oldu. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem bölgesindeki inşa sürecine ilişkin vaatlerinin, halkı gerçekçi olmayan bir beklentiye soktuğunu ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna da gerekli planlamaları yapmadan “Bir yılda 350 bin konut yapacağım” demenin “hayalcilik” olduğunu ifade etti. En başından beri bir planlama sorunu olduğunu ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer ise “Her zaman olduğu gibi bu konulardaki uzman görüşlerine kulaklar tıkandı. Belli başlıklarda bazı skor hedeflerinin ilan edilmesi yeterli görüldü. Süreci eleştirenler baskıyla susturulmaya çalışıldı, hedef gösterildi” dedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

TCMB Başkanı Erkan “Hediye paketi” derken neyi kast etti?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, göreve gelmesinin ardından kameralar karşısındaki ilk sınavını verdi. Yılın 3. enflasyon raporu sunumunu gerçekleştiren Erkan, kurumun yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltildiğini duyurdu. “Faiz sebep, enflasyon sonuç” teorisinden “rasyonele dönüş” patikasına geçiş yapan TCMB’nin üçüncü enflasyon raporu herkes tarafından merakla takip ediliyordu. Sunumda önceki döneme dair ciddi değişiklikler olması “olumlu” bir gelişme olarak kabul görse de “siyasi baskı” ve “bağımsızlık” kaygısının tam manasıyla giderilememesi, atılacak adımlara karşı şüpheci bir yaklaşımın oluşmasına yol açıyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

İstanbul’da toplu ulaşıma zam ertelendi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında toplu ulaşımda ücret tarifelerinin değişimi görüşüldü. İstenilen zam oranlarında anlaşmaya varılamadığı için İstanbul’da toplu ulaşıma zam ertelenmiş oldu. 

Haberin tamamını okumak için tıklayın

Cumhur İttifakı ortağından vergi artışı tepkisi: Ahlaki değil

Cumhur İttifakı ortağı Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, vergi artışlarına ilişkin olarak AKP’yi eleştirerek, verginin, zenginlerden daha çok alınması gerektiğini vurguladı. Destici duruma yönelik olarak “ahlaki değil” yorumunu yaptı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

KKM hesaplarında biriken tutar 3 trilyon lirayı aştı

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında artış devam ediyor. BDDK verilerine göre KKM hesapları 21 Temmuz haftasında 3 trilyon 74 milyar liraya ulaştı. KKM temmuzun ilk haftasında 108, ikinci haftasında 115, üçüncü haftasında ise 112 milyar lira artış gösterdi.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

Lütfü Türkkan: Türkiye’de ikinci bir İsrail kurmaya çalışıyorlar

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Katar Emiri’nin aklına bu sefer Trabzonspor düşmüş, Trabzonspor’u 665 milyon euroya satın almak istediği iddia ediliyor. Ancak bu iddia, bugüne kadar Trabzonspor tarafından da yalanlanmadı. Peki, Trabzonspor için normalde 95 milyon euro değer biçen Katar Emiri, bunun 7 katı civarında bir ödeme yapmayı neden istiyor? Cevap basit. Arap sermayesi, kendilerine Doğu Karadeniz’de ikinci bir İsrail kuruyor. Kendilerine yeni bir dünya yaratıyorlar” dedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

Bakan Tunç: Boş evlerin kiraya verilmesi için teşvik olabilir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir” dedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

TCMB rezervlerinde sınırlı artış

Merkez Bankası rezervi, 21 Temmuz haftasında yaklaşık 500 milyon dolar arttı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın