1500 yıllık Ayasofya'ya kepenk takıldı

1500 yıllık Ayasofya'ya kepenk takıldı
Camiye dönüştürülen 1500 yıllık Ayasofya'da, turistler için yapılan yeni giriş kapısına "esnaf kepengi" takıldı. Uygulamaya yurttaşlardan büyük tepki gelirken, tur rehberleri kapının geçici olarak takıldığını ileri sürdü.Camiye...
Camiye dönüştürülen 1500 yıllık Ayasofya'da, turistler için yapılan yeni giriş kapısına "esnaf kepengi" takıldı. Uygulamaya yurttaşlardan büyük tepki gelirken, tur rehberleri kapının geçici olarak takıldığını ileri sürdü.

Camiye dönüştürülme kararının ardından hakkındaki tartışmaların bitmediği Ayasofya'da ibadet ve turistik amaçlı ziyaretleri birbirinden ayırma çalışmaları kapsamında yapılan yeni kapı tepki çekti.

Restorasyona alınan ve turistler için ücretli hale getirilen Ayasofya’nın girişine, genellikle garaj ve işyeri kapılarında kullanılan endüstriyel kepenk takıldı.

Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre, tur rehberlerine kapıyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Bilgi notunda, “Bu geçici bir yapı. Minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı” denildi.

Daha önce Ayasofya'da yapılan çalışmalarla ilgili yapılan bilgilendirmede Tarihî caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampası ile girişlerin kontrollü bir şekilde sağlanacağı, turistlerin camideki ibadet ortamını bozmadan ziyaretlerini gerçekleştirebileceği duyurulmuştu.

15 Ocak’ta (bugün) başlayacak yeni uygulamayla camiyi turistik amaçla ziyaret eden yabancılardan alınacak giriş ücretinin 25 euro olacağı belirtilmişti.

Tepki yağdı

Sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan yurttaşlar ise, “Ayasofya’nın girişine Osmanlıca tamlamayla adını yazmak ecdada saygı ise bu AVM kapısını yapıya eklemek ne anlama geliyor? Tarihe hiç saygınız yok mu?”, “Ayasofya'ya yapılan kapıyı gördünüz mü? Mimarisiyle alakası yok” yorumlarında bulundu..