29 yıl çalıştığı Milliyet, Tolga Şardan’ın tutuklanmasını haber yapmadı

29 yıl çalıştığı Milliyet, Tolga Şardan’ın tutuklanmasını haber yapmadı
Milliyet gazetesi, bünyesinde 29 yıl çalışan gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklandığına dair haberi görmedi.Gazeteci Tolga Şardan’ın “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı...

Milliyet gazetesi, bünyesinde 29 yıl çalışan gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklandığına dair haberi görmedi.

Gazeteci Tolga Şardan’ın “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle sansür yasasına dayanarak tutuklanması, gazetecinin 29 yıl çalıştığı Milliyet’te haber olmadı.

Ancak Tolga Şardan’ın meslek yaşamının 29 yılını geçirdiği Milliyet gazetesinin hem basılı versiyonunda hem de internet sitesinde bu tutuklama haberi hiç girilmedi.

34 yıldır gazetecilik yapan Şardan, Milliyet gazetesinde muhabirlik ve köşe yazarlığı yapmıştı. İsmi Milliyet’le özdeşleşen Şardan’ın tutuklanmasının, eski gazetesinde haber olmaması tepkiyle karşılandı.

Tolga Şardan 2018 yılında Milliyet gazetesinden ayrılmıştı. Şardan, bir süre sonra T24 sitesinde yazmaya başlamıştı.

Şardan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın re’sen başlattığı soruşturma kapsamında savcılık ifadesinin ardından sevk edildiği mahkemece, Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A uyarınca “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Gökçer Tahincioğlu'ndan tepki

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, Milliyet'te tepki göstererek, "Bu gazeteye başta Tolga Şardan hayatımızı verdik. Yollarımızı ayırdık, buna rağmen arkasından konuşmaya içimiz el vermedi. Tolga Şardan'ın tutuklanmasına dair satır yok. Bu iktidarın emri falan da değil. Bizzat "meslektaşlarımızın" gölgesinden korkması bu. Gölgesinden korkanlar da bu mesleği yapmazsa iyi olur..." dedi.

Ne olmuştu?

Tolga Şardan, yargıdaki kayırmacılık ve rüşvet çarkıyla ilgili MİT'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu raporu haberleştirmişti.

Şardan, ‘savcılar, hakimler ve avukatlar arasında ilişki üçgeni olduğunu’ söyleyerek şunları demişti: 

“Para karşılığında verilen erişimin engellenmesi kararlarının yanı sıra, soru işaretlerine neden olan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları belirlendi. Hatta söz konusu isimlere raporda yer verildiği kaynaklarca ifade ediliyor.”

‘Raporun diğer bölümünde adliyelerin fotoğrafının çekildiğini’ söyleyen Şardan, ‘MİT’in Bakırköy Adliyesi’nde önemli ve ilginç bulgulara ulaştığını’ öne sürmüştü: 

“Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle haklarında adli soruşturma başlatılanlar, ikametlerini, iş yerlerini, şirketlerini Bakırköy Adliyesi’nin sorumluluk bölgelerine taşıyorlar. Böylelikle adli süreçlerde Bakırköy Adliyesi’nde gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamalarında daha kolay karar alma olanağı yaratılıyor. Yine yürütülen adli süreçlerde Bakırköy Adliyesi’nde ‘adli kontrol şartıyla tahliye’ kararların daha kolay alınıyor. Yanı sıra Bakırköy Adliyesi’nde görevli kimi savcı ve hakimlerin parasal ilişkileri konusunda da MİT tarafından tespitler yapıldı. Adliyelerde yaşanan sorunlarda ikinci sırada İstanbul Çağlayan Adliyesi geliyor. Çağlayan Adliyesi’nden çıkarılan pek çok sıkıntılı karar bulunduğu yine MİT’in raporunda yer buldu.”

Şardan, ‘Erdoğan’ın MİT üst düzey yöneticileriyle görüşerek daha detaylı bilgi aldığının konuşulduğunu’ yazarak şunları demişti: 

“Hatta Erdoğan’ın kendisine iletilen bilgiler kapsamında, İstanbul’da görevli üst düzey bir yargı mensubu ile ilgili aktarılan veriler sonrasında ‘hayal kırıklığı’ yaşadığını ifade ettiği ve söz konusu yargı mensubuna çok sinirlendiği belirtiliyor.”

Söz konusu haber nedeniyle dün öğle saatlerinde gözaltına alınan Şardan emniyet ve savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.