4 kadından 3'ü geceleri sokakta kendini güvende hissetmiyor

4 kadından 3'ü geceleri sokakta kendini güvende hissetmiyor
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla hazırlanan Kadınların Ekonomik ve Toplumsal Yaşamdaki Sorunları Araştırma Raporu'na göre, Türkiye’deki...

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla hazırlanan Kadınların Ekonomik ve Toplumsal Yaşamdaki Sorunları Araştırma Raporu'na göre, Türkiye’deki 4 kadından 3'ü geceleri sokakta yürürken kendini güvende hissetmiyor.

KADINLARIN OY TERCİHİ CHP'YE KAYDI

Yetkinreport.com sitesinde yer alan yazıya göre; rapor, Türkiye genelinde 18 yaş üstü, farklı eğitim düzeylerine sahip 1067 kadınla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlandı.

Rapora göre; 2018 Milletvekili Genel seçiminde, katılımcıların yüzde 38,3’ü AK Parti’ye, yüzde 27,8’i CHP’ye oy verirken, “Bu Pazar Milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapların yüzde 30’unun CHP’yi işaret ettiği, AK Parti’nin oy oranının ise yüzde 26,6’ya düştüğü görüldü.

MHP, daha önce kendisine oy veren kadınların yüzde 72,1’inin oyunu kaybetti.

Kadınların yüzde 53,2’sinin oyunu kaybeden İYİ Parti’den en büyük oy kayması yüzde 12,7 ile CHP’ye oldu..

KADINLARIN YARISINDAN FAZLASI MUTSUZ

Rapora göre kadınların yüzde 60,3’ü mutsuz olduğunu dile getirirken, bu oranın muhalefet partilerine oy veren kadınlarda daha da yüksek olduğu görüldü.

HDP’ye oy veren kadınların yüzde 86,8’i, CHP’ye oy veren kadınların ise yüzde 74,1’i Türkiye’de yaşayan bir kadın olarak mutsuz olduğunu ifade ediyor. Yüzde 42,1 ile, mutluluk oranı en yüksek olan AK Parti’li kadınların.

EN ÖNEMLİ SORUN ŞİDDET VE TACİZ

Rapora göre Türkiye’de yaşayan kadınların en önemli sorunları şiddet, taciz ve hane içi ücretsiz emek ve bakım yükü. Görüşmelere katılan kadınların yüzde 76,8’i şiddetin, yüzde 75,1’i ise tacizin kadınların en önemli sorunu olduğu düşünüyor.

4 KADINDAN 3'Ü GECELERİ SOKAKTA KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR

Araştırmaya göre; 4 kadından 3’ü siyasi tercihleri, yaş grupları, sosyo-ekonomik statüleri ve çalışma durumları fark etmeksizin, geceleri kendilerini sokakta yürürken güvende hissetmiyor.