“5-6 yıllık ‘deprem yönetmeliğine uygun’ binalar yıkıldı”

“5-6 yıllık ‘deprem yönetmeliğine uygun’ binalar yıkıldı”
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak. “5-6 yıllık ‘deprem yönetmeliğine uygun’ binalar yıkıldı. Bu yaşanan deprem bize bir uyarı” dedi.KARAR TV’de konuşan Prof. Yaltırak, “Doğanın...

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak. “5-6 yıllık ‘deprem yönetmeliğine uygun’ binalar yıkıldı. Bu yaşanan deprem bize bir uyarı” dedi.

KARAR TV’de konuşan Prof. Yaltırak, “Doğanın içindeki bu enerji koptuğu zaman ne ülkeniz, ne yemeğiniz, ne partiniz, ne koltuğunuz kalır. Fay hatları için bilim yoluyla önlem alıp, ülkenin fay haritalarını yenileyebilirsiniz. Şu anda yapılan haritanın eski olduğu görülüyor” diye konuştu.

“DEPREM BÜYÜK OLUNCA ÜRETTİĞİ İVMELER ÇOK OLUR”
Deprem büyük olunca ürettiği ivmelerin de çok olacağını ve çok uzaklarda da deprem meydana geleceğini kaydeden Yaltırak, “Merkez üssüne Gaziantep 40 kilometre ama bunun dışında Hatay’da, Adana’da, Diyarbakır’da çok geniş bir biçimde hasar bilgisi geliyor. AFAD 7.7 değerinde revize verdi” dedi.

“DOĞANIN İÇİNDEKİ BU ENERJİ KOPTUĞU ZAMAN…”
Yaşanan gelişmeleri yorumlayan İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin başına gelmiş en kötü olaylardan biridir. Medyada her gün cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışılıyor. Bu yaşanan deprem bize bir uyarı. Doğanın içindeki bu enerji koptuğu zaman ne ülkeniz, ne yemeğiniz, ne partiniz, ne koltuğunuz kalır. Deprem olduğunda sadece uzman görüşlerine yer veriliyor. Halbuki bu depremler olmadan uzmanların araştırmalarına yer verilmeli. Fay hatları için bilim yoluyla önlem alıp, ülkenin fay haritalarını yenileyebilirsiniz. Şu anda yapılan haritanın eski olduğu görülüyor. Eski haritaya dayanan deprem senaryolarını iptal edip yeni deprem senaryoları yapabilirsiniz. O deprem senaryoları üzerinden bina yaparsınız. Oluşacak ivmeleri modellersiniz. Bir kentte oradaki depremle yıkılıp yıkılamayacağına karar verirsiniz. Kurumsal olarak dikkate alınmıyor. Biz 21. yüzyılın bilimiyle hareket etmek zorundayız.

“BEN YİNE BİNADAYIM DİYENLERİ UYARIYORUM”
5-6 yıllık ‘deprem yönetmeliğine uygun’ binalar yıkılmış. İstanbul ve Marmara Bölgesi için ‘ben yeni binadayım’ diyen insanları sürekli uyarıyorum. Çünkü tasarım ivmeleriniz doğru olmayabilir. “