90. saatte hayata tutundu

90. saatte hayata tutundu
Türkiye iki büyük deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışırken soğuk havaya rağmen enkazın içinden canlı çıkarılanlar umut olmaya devam ediyorlar. Dün bir mucizeye daha tanık olundu ve depreminin 90. saatinde Hatay’daki...

Türkiye iki büyük deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışırken soğuk havaya rağmen enkazın içinden canlı çıkarılanlar umut olmaya devam ediyorlar. Dün bir mucizeye daha tanık olundu ve depreminin 90. saatinde Hatay’daki Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan enkazın altından 45 yaşındaki Hülya Kabakulak, sağ olarak kurtarıldı.

Kahramanmaraş:

Elbistan’da enerji sistemleri mühendisi Berivan Yılmaz, annesi Kadriye ve üniversite öğrencisi kardeşi Özge Yılmaz (24), 6 katlı binanın enkazında kaldı. Berivan’dan gelen çığlık sesleri üzerine ekipler bulunduğu yeri tespit etmeye çalıştı. Yaklaşık 10 saat süren çalışmanın ardından enkaz altından 62 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı.



UMUDUNUZU KAYBETMEYİN
Dulkadiroğlu ilçesinde çalışan ekipler, depremden 64 saat sonra 24 yaşındaki Doğan Akkök’e ulaştı. Ekipler, kurtarma çalışmaları sırasında gençle sürekli diyalog kurarak moral verdiler. Akkök’ün enkaz altındaki duvara “Umudunuzu kaybetmeyin” yazdığı görüldü.

EVE NASIL GİRDİNİZ
67. saatte bir mucize daha oldu ve küçük Zübeyde enkaz altından sağ kurtarıldı. Küçük kız, ekiplere, “Siz eve nasıl girdiniz” diye sordu.

Dumlupınar Mahallesi Minyas apartmanı depremde çöktü. Enkaz altında kalan yabancı uyruklu Hene Hammeco isimli 35 yaşındaki 9 aylık hamile olduğu öğrenilen kadın enkaz altında kaldı. Ekiplerin uzun uğraşları sonucu hamile kadını enkazdan 70 saat sonra sağ olarak çıkardı.

Elbistan’a giden Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Kümbet Mahallesi’nde enkaz altında kalan 3 kişilik aileyi kurtardı. Ekipler, İbrahim Ali (50), Ahmet Ali (22) ve Muhammet Ali’yi (15) depremden 72 saat sonra 4 katlı binanın giriş katından 8 saat süren çalışmayla sağ çıkardı.

Depremden 73 saat sonra biri çocuk 3 kişilik aile, enkazdan sağ çıkarıldı. Sakarya Büyükşehir ve Isparta Belediyesi kurtarma ekipleri, Ali (55), eşi Zelal (40) ve 5 yaşındaki kızları Mir Berzan Bağış’a ulaştı.

Zelal (40) ve 5 yaşındaki kızları Mir Berzan Bağış’a 73 saat sonra ulaşıldı.

78. SAATTE ENKAZDAN 3 MUCİZE ÇIKTI
Pazarcık’da Mehmet Naim, kardeşi ve öğretmen Hatice İğde enkazdan 15 saatlik çalışma ile depremden 78 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

Altuğ Apartmanında ses aldıkları bir enkazda çalışan ekipler, uzun uğraşlar sonucu 16 yaşındaki Abdülkadir Al Hüseyin, 12 yaşındaki Gaysa Al Hüseyin ve 5 yaşındaki Gayda Al Hüseyin’e ulaştı. Depremden 80 saat sonra enkazdan kurtarılan 3 çocuğa olay yerinde ilk müdahale yapıldı.

Hatay:



ANNESİNİN SAÇLARI ELİNDEYDİ
Türkiye’yi ağlatan görüntü Hatay’da çekildi. Kerem bebek enkazdan 60 saat sonra kurtarıldı. Yaklaşık 20 günlük olan Kerem bebeğin avucunu açan yetkililer gördükleri manzara karşısında gözyaşına boğuldu. Küçük bebek sıkı sıkı tuttuğu elinde annesinin saçlarıyla enkazdan çıkarıldı.

10 yaşındaki Mehmet ve 16 yaşındaki Ali Sarınay depremin 65. saatinde enkaz altından çıkarıldı. Enkaz altında iken ekiplerden çikolata isteyen Ali Sarınay’a çevrede bulunan herkes çikolata verdi.

Kırıkhan’da 8 katlı bir apartmanın enkazında yürütülen çalışmalar sonucu, depremden 70 saat sonra 20 yaşındaki Abdullah isimli genç sağ olarak kurtarıldı.

Odabaşı Mahallesi’nde yıkılan Sultanevler Sitesi’nde bir blokun enkazından gelen sesler tespit edildi ve ilk depremden 72 saat sonra 5 yaşındaki Hazal ile annesi Betül Güner kurtarıldı. Aynı enkazda bir baba ile kızına da ulaşıldı.


KURTARICISI SIRTINDA TAŞIDI
Kantara Mahallesi’nde devam eden çalışmaların 72’inci saatinde sevindirici bir gelişme oldu. Enkazdan sağ olarak çıkartılan 79 yaşındaki Hasan Yüce, binadan ambulansa kadar bir görevlinin sırtında taşındı.

Erzurum AFAD ekibi, depremden 78 saat sonra 2 yaşındaki Mehmet Tatar’ı enkazdan çıkardı. Odabaşı Mahallesi Öğretmenler Sitesi’nde arama-kurtarma çalışmalarını sürdüren Erzurum AFAD ekibi, depremden 79 saat sonra 40 yaşındaki Selma Hasar’ı enkazdan çıkardı. Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri, 80 saat sonra Mahir (12) ile Hilal (8) adlı kardeşleri enkazdan sağ çıkardı. İtfaiyeciler, depremden 85 saat sonra Fuat Çamber’i kurtardı.

Adıyaman:



YARIN OKULUM VAR BENİM
Enkazdan 71 saat sonra çıkarılan 7 yaşındaki Ahmet Eren’in ilk sözleri, “Yarın okulum var” oldu. 36 yaşındaki Yılmaz Çetin ise 77. Saatte kurtarma ekipleri tarafından sağ olarak kurtarıldı.

Diyarbakır:

8 katlı Yoldaş Apartmanı’nda ses alınması üzerine başlatılan kurtarma çalışmasında Yazgül Çaçan, depremin 72’nci saatinde bulunduğu yerden çıkarıldı. Depremden 81 saat sonra 8 yaşındaki Beşir Yıldız kurtarıldı.

Gaziantep:

“NERELİSİN”
Gaziantep’teki arama kurtarma çalışmalarında 75 yaşındaki Bekir Yıldırım, Fransız, Katarlı ve Türk kurtarma ekipleri tarafından 71. saatte enkaz altından çıkarıldı. Yıldırım kurtarıcısına, “Nerelisin?” diye sordu.

17 yaşındaki Ünzile Sevimli, bina enkazından 78 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. 75 saat sonra Ayşe Polat sitesinin enkazındaki 5 kişi sağ olarak kurtarıldı. Islahiye’de de depremden 81 saat sonra bir erkek enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

Malatya:



MİRAN’I, ONA SARILAN BABASI KURTARDI
Depreme babasıyla mutfakta yakalanan Miran’ı, enkaz altında babası Mehmet Tekeş’in sarılarak koruduğu öğrenildi. Enkazdan yaralı olarak kurtarılan Mehmet Tekeş ise birkaç saat içinde tedavi altına alındığı Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.


"KÖPÜK" ALTI KİŞİYİ KURTARDI
Malatya’da dün sabah moralleri yükselten bir gelişme oldu. Van’dan gelen AFAD arama köpeği ‘Köpük’ün canlı taraması yaptığı Yeşilyurt ilçesi Özalper Mahallesi’ndeki Hayat Sitesi’nde bir canlı tespit edildi.

Ekipler 6 katlı binanın birinci  katında mutfakta kanepelerin arasında kaldığı belirlenen Meral Nakır ile ses teması kurdu. Yaklaşık 20 saat süren çalışmalar ile üstten bloklar delinerek bulunduğu yere doğru oyuk açıldı.

Ekiplerin yaptığı çalışma sonrasında Meral Nakır, 77 saat sonra enkazdan canlı olarak kurtarıldı. Oluşturulan hayat koridorunda elden ele taşınan Nakır, ambulansa alınarak hastaneye kaldırıldı.

2 gün boyunca aynı enkazda görev yapan Köpük, toplamda 6 kişinin canlı olarak kurtarılmasında rol oynadı. Van AFAD köpek eğitmeni Niyazi Özbek, köpeğin Golden Retreiver cinsi ve 4 yaşında olduğunu belirterek, “4’ü şu anda bulunduğumuz bina olmak üzere toplam 6 kişinin canlı kurtarılmasını sağladı.