‘Adil yargılanma hakkının ihlali yüzde 52 oranında’

‘Adil yargılanma hakkının ihlali yüzde 52 oranında’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törende adil yargılanma hakkı ihlallerine işaret eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, ““Yüzde 52,1 oranında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini görüyoruz” dedi.Cumhurbaşkanı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törende adil yargılanma hakkı ihlallerine işaret eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, ““Yüzde 52,1 oranında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Basri Bağcı için AYM Yüce Divan Salonu’nda yemin töreni düzenlendi.
Anayasa Mahkemesinin çok sayıda kararında demokrasileri, “temel hak ve özgürlüklerin en geniş ölçüde sağlanıp güvence altına alındığı rejimler” olarak tanımladığının altını çizen Arslan, temel hakların korunmasının hukuki olduğu kadar aynı zamanda ahlaki bir mesele olduğunu belirtti. Arslan, “Bizim gibi olmayan, bizim gibi düşünmeyen ve bizim gibi yaşamayanların da haklarının olduğunu kabul etmemiz gerekir” diye konuştu.
Arslan, Anayasa’nın 138. maddesine göre, kimsenin mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceğini, genelge gönderemeyeceğini, tavsiye ve telkinde bulunamayacağını vurguladı.
Arslan, “Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararlarının yarıdan fazlası adil yargılanma hakkına ilişkindir, yüzde 52,1 oranında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini görüyoruz. Bu da adil yargılanmayla ilgili önemli mesele olduğunu, bu meselenin çözülmesi gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu. “Bireysel başvuruyu başarıyla uygulayan hiçbir ülkede bizde olduğu kadar başvuru yapılmamaktadır” ifadelerini kullanan Arslan, AYM’ye 2019’da 43 bin civarında bireysel başvuru yapıldığını, geçen yıl yaklaşık 40 bin başvurunun sonuçlandırıldığını söyledi.
Arslan, yargısal ve idari mercilerin Anayasa Mahkemesinin belirlediği ilkeleri, kriterleri, esasları dikkate alarak meseleleri çözüme kavuşturması gerektiğini aktardı. Zühtü Arslan, kanundan kaynaklanan ihlallerin giderilmesi için de yasal değişikliklerin yapılması gerektiğini vurguladı.