Aflarını istemediler, istifa ettiler

Aflarını istemediler, istifa ettiler
İngiltere’de Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in ardından dün de Çocuk ve Aile Bakan Yardımcısı Will Quince istifa etti. Quince, suçlamalarla karşı karşıya kalan bir vekille ilgili kendisine ‘doğru...

İngiltere’de Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in ardından dün de Çocuk ve Aile Bakan Yardımcısı Will Quince istifa etti. Quince, suçlamalarla karşı karşıya kalan bir vekille ilgili kendisine ‘doğru olmayan’ bilgi verilmesi sebebiyle istifa ettiğini açıkladı.

Başbakan Boris Johnson ise kendi parti üyeleri dahil gelen görevi bırakma çağrılarına olumsuz yanıt verdi. Johnson, “Seçilmiş olduğum işe devam edeceğim ve bunu yapmaya devam edeceğimi. Yarın yine başbakan olmaya devam edeceğim” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, istifa krizi sonrası ilk kez Parlamento’da soruları yanıtlayan Johnson, 2019 seçimlerinde büyük bir görev devraldığını savundu ve halkın gündeminde ekonomik sorunların olduğunu söyledi.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise Muhafazakar Parti’nin “savunulmazı savunmaya çalışan lekelenmiş bir parti” olduğunu söyledi.

Aynı oturumda söz alan istifa eden Javid, “Sadakatle dürüstlük arasında kaldığı için” bu kararı aldığını kaydetti.


30’A YAKIN HÜKÜMET GÖREVLİSİ İSTİFA ETTİ
Rishi Sunak ve Sajid Javid’in istifalarının ardından bakan yardımcısı ve özel sekreter dahil en az 25 hükümet görevlisi istifa etti. İki bakan birbirlerinden 10 dakika
arayla kabineden istifa ettiklerini açıkladı. Bunu, bakan yardımcılarının ve danışmanlarının da istifaları izledi.

Son olarak Will Quince Aile ve Çocuk Bakan Yardımcılığı görevinden istifa ederken, Laura Trott da bakan danışmanlığı görevinden ayrıldı.

YENİ ATANAN DA “İSTİFA ET” DEDİ
Sajid Javid’den boşalan Sağlık Bakanlığı koltuğuna ise Steve Barclay getirildi. Sunak’ın yerine atanan Nadim Zahawi, Muhafazakar Parti milletvekillerine birlik çağrısı yaptı. Nadim Zahawi son üç yılda Maliye Bakanlığı görevini yürütecek dördüncü isim olacak.

BBC’nin elde ettiği bilgiye göre yeni bakan Zahawi dahil kabineden üst düzey isimler, Johnson’a istifa tavsiyesinde bulunuyor. Başbakanlık Ofisi’nde Johnson ile görüşen isimler arasında Ulaştırma Bakanı, Kültür Bakanı ve Maliye Bakanı bulunuyor.

Johnson 6 Haziran’da partisinin meclis grubunda yapılan güven oylamasını 148’e karşı 211 oyla kazanmıştı. Ancak Muhafazakar Parti’nin 359 milletvekilinden yüzde 40’tan fazlasının Johnson’ın görevi bırakmasını istemesi, İngiltere Başbakanı’nı önümüzdeki dönemde iç siyasette çok zor günlerin beklediği şeklinde yorumlanmıştı.