Ahmet Şık, İçişleri Bakanı Ali Yerlika’ya sordu: Selefiniz Süleyman Soylu’nun bir mafya lideriyle ilişki içinde olması suç değil mi?

Ahmet Şık, İçişleri Bakanı Ali Yerlika’ya sordu: Selefiniz Süleyman Soylu’nun bir mafya lideriyle ilişki içinde olması suç değil mi?
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Ahmet Şık, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Ancak sizin göreve gelmenizin ardından tutuklanabilen...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Ahmet Şık, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Ancak sizin göreve gelmenizin ardından tutuklanabilen Ayhan Bora Kaplan’ın Süleyman Soylu gibi İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan birisiyle arasında ne tür bir ilişki olduğunu öğrenebilecek miyiz?” diye sordu.

TİP İstanbul milletvekil Ahmet Şık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, “Yargıdaki rüşvet çetelerinin, Sinan Ateş suikastinin, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını uygulamayanların izini sürdüğümüzde, oklar her seferinde aynı yapıya işaret ediyor. Öyle ki bu klik bugün, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin verdiği bir karar üzerinden siyasi baskıyla Anayasa Mahkemesini adeta kapattırdı. Geçmiş tecrübelerimizden yola çıkarak sorarsak ikinci bir paralel devlet yapılanmasıyla mı karşı karşıyayız ve bu kliğe dönük bir soruşturma olacak mı?” diye sordu.

TİP İstanbul Milletvekil Ahmet Şık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu. Şık konuşmasına İçişleri Bakanı Ali Yerli Kaya’ya “Duvar” isimli kitabını takdim ederek başladı.

Şık, “Konu İçişleri Bakanı olmanız ve çetelere/mafyaya dönük bir mücadele yürüttüğünüz için hem sizi hem de bir takım suç iddiaları barındırdığı için yargıyı ilgilendiriyor” diyerek Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

• Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz gecesi TRT binasının önünde kuzeni Sadık Soylu’nun cep telefonuyla konuşarak yanına çağırdığı uyuşturucu ticareti ve mafya faaliyetleriyle bilinen ve ancak sizin göreve gelmenizin ardından tutuklanabilen Ayhan Bora Kaplan’ın Süleyman Soylu gibi İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan birisiyle arasında ne tür bir ilişki olduğunu öğrenebilecek miyiz?

• Bir içişleri bakanının mücadele etmesi gereken bir mafya lideriyle, nereden, nasıl ve niçin tanıştığı bir yana böylesine bir ilişki içinde olması suç değil mi?

• Ayhan Bora Kaplan’ın Süleyman Soylu gibi İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan birisiyle arasında ne tür bir ilişki olduğunu öğrenebilecek miyiz?”

• Sinan Ateş’in katledilmesiyle ilgili soruşturmada azmettiricileri öğrenebilecek miyiz?

• Polat çiftinin kara para akladığı iddiaları çok yaygın. O aklanan kara paraların içerisinde bazı siyasetçilerin de adının geçtiğine dair bir takım iddialar kulağımıza geliyor. Bu konuda bir çalışma yapıyor musunuz?

• Geçmişte Cumhurbaşkanı’nın makamında da dertleri dinlenen ve failleri bulma sözü verilen Cumartesi Anneleri en üst derece yargı makamı olan AYM’nin kararına rağmen her hafta hukuksuzca gözaltına alınıyor. Soylu döneminden kalan bir hukuksuzlukta ısrar edilecek mi?

• Yargıdaki rüşvet çetelerinin, Sinan Ateş suikastinin, AYM kararlarını uygulamayanların izini sürdüğümüzde, oklar her seferinde aynı yapıya işaret ediyor. Öyle ki bu klik bugün, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin verdiği bir karar üzerinden siyasi baskıyla Anayasa Mahkemesi’ni adeta kapattırdı. Geçmiş tecrübelerimizden yola çıkarak sorarsak; ikinci bir paralel devlet yapılanmasıyla mı karşı karşıyayız ve bu kliğe dönük bir soruşturma olacak mı?