AKP ve MHP arasında "Muş" krizi: Devreye Süleyman Soylu girdi

AKP ve MHP arasında "Muş" krizi: Devreye Süleyman Soylu girdi
Cumhur İttifakı’nda yer alan AKP ve MHP arasında Muş’ta milletvekilli çıkaramama riski ortaya çıkınca kriz çıktı. MHP’li adayın çekilmesi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu devreye girdi.AKP’nin beklentisine rağmen...

Cumhur İttifakı’nda yer alan AKP ve MHP arasında Muş’ta milletvekilli çıkaramama riski ortaya çıkınca kriz çıktı. MHP’li adayın çekilmesi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu devreye girdi.

AKP’nin beklentisine rağmen MHP’nin ortak liste ile seçimlere girmeyerek, kendi adaylarını göstermesi çeşitli kentlerde krizlere yol açtı. Bu kentlerin başında Muş geliyor.

Kentte AKP’nin sürekli birinci parti çıktığı ilçe Hasköy. Bu nedenle de AKP, ilçedeki bu sonuçları dikkate alarak her seçimde bu ilçeden bir simayı aday gösterdi. Ancak bu seçimlerde ilçedeki bu beklentiye rağmen kontenjan ayırmadı.

Fakat MHP, ilçede tanınan bir simayı ilk sıradan aday gösterdi.

AKP’nin hesapları da burada çıkmaza girdi. İddialara göre, Ramazan Bayramı programı kapsamında ilçeye giden AKP milletvekilleri ve yöneticileri de bekledikleri ilgiyi göremedi. Hatta programlarını yarıda keserek ilçeden dönmek zorunda kaldı.

Önceki seçimlere göre bir milletvekili sayısının da azaldığı kentte MHP’nin AKP’ye karşı böylesi bir aday göstermesi AKP’nin hiç milletvekili çıkarmama riskini beraberinde getirdi.

"ADAYLIKTAN ÇEKİLMESİ İÇİN RÜŞVET TEKLİF EDİLDİ"

Milletvekili sayısını 4’ten 3’e düştüğü kentte MHP’nin aday göstermesi, Yeşil ve Sol Parti’nin üç milletvekilinin tamamını kazanma ihtimalini ise güçlendirdi.

Bu risk karşısında AKP’nin il yönetimi, MHP’li Levent Özmen’in adaylığın geri çekmesi için çeşitli defalar görüşmeler yaptı. Ancak bu görüşmelerden sonuç alamadı.

Özmen’e adaylığını geri çekmesi için baskı yapıldığı, hatta kendisine rüşvet teklif edildiği iddia edildi. Ancak Özmen, bunu kabul etmedi.

SOYLU DOĞRUDAN GÖRÜŞÜP İKNA ETMEYE ÇALIŞACAK

AKP’lilerin yaptığı tüm girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine ise İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu devreye girdi.

Alınan bilgilere Soylu, planlanmış programında olmadığı halde Muş’a gitme kararı aldı. Soylu’nun gidiş kararının nedeni ise Özmen ile doğrudan görüşerek adaylıktan çekilmeye ikna etmek olduğu öğrenildi.

Soylu’nun bu kapsamda ilerleyen gün içinde Muş’a giderek doğrudan Özmen ile görüşerek, çekilmeye ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.

ÖNCE ERKAN KANDEMİR GİTTİ

Soylu’nun gidişinden önce de AKP Genel Başkan Yardımcısı, Teşkilat Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir’de bu krize çözüm bulmak için kentte gitti. Kandemir, kentte seçime dönük bir programa katılmazken, bölge il başkanlarıyla bir toplantı yaptı.

Kandemir, il, ilçe ve belediye başkanlarıyla da “Teşkilat Koordinasyon Toplantı”sını düzenlendi.

Söz konusu toplantılarda MHP’nin göstermiş olduğu adayın kendileri açısından oluşturduğu riskin de gündeme geldiği öğrenildi.

AKP ve MHP arasında krizin yaşandığı kentte AKP mevcut milletvekili Mehmet Emin Şimşek’i yeniden aday gösterdi.

Şimşek, 2018 seçimlerinde AKP’nin seçtirebildiği tek milletvekili olmuştu. Geriye kalan üç milletvekilini ise HDP kazanmıştı. Aynı seçimlerde, HDP 102 bin 810, AKP ise 68 bin 197 oy aldı. MHP’nin oy ise 7 bindi.

Millet İttifakı’nda ise CHP aday çıkarmadı. Daha öncede milletvekilliği yapan Mümtaz Yavuz, ittifakın adayı olarak İYİ Parti’den 1. sıradan aday gösterildi. Yavuz’un da tanınmış ve sevilen bir isim olması nedeniyle AKP listelerine de olan tepki oylarının buraya kayması ihtimalini doğurdu. Bu durumda AKP’nin tek milletvekili çıkarma ihtimalini de risk atmış oldu.