AKP’de "üçlü" kabine çıkmazı

AKP’de "üçlü" kabine çıkmazı
Milletvekili kesin sonuçlarının yayınlanmasıyla birlikte bu hafta sonu açıklanması beklenen yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yer alacak isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor.Kabinede yer alacak isimlerle ilgili çeşitli senaryoların...

Milletvekili kesin sonuçlarının yayınlanmasıyla birlikte bu hafta sonu açıklanması beklenen yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yer alacak isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor.

Kabinede yer alacak isimlerle ilgili çeşitli senaryoların dillendirildiği AKP’de “üçlü çıkmaz” olarak değerlendirilen bir senaryoya göre, milletvekili seçilen üç ismin nasıl görevlendirileceği tüm kabineyi de belirleyecek.

Soylu, Çavuşoğlu ve Akar

AKP’li bir yöneticinin aktardığı senaryoya göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan herhangi birinin kabinede yer alması diğer iki ismin de kabinede olması anlamına geliyor. Ancak üç isimden birisinin Meclis’te görevlendirilmesi durumunda diğer iki ismin de Meclis’te kalması gündeme gelecek.

AKP’li isme göre parti kulislerinde uzun zamandır üç bakanlıkla ilgili böylesi bir temayül oluştu. Bu nedenle milletvekili seçilen bu üç ismin nerede görevlendireceğinin netleşmesiyle birlikte yeni kabinenin de şekilleneceği değerlendiriliyor.

14 Mayıs sonuçlarına göre, AKP 268 milletvekili çıkardı. Ancak Cumhur İttifakı partileriyle birlikte 323 sandalye ile Meclis çoğunluğunu elde edebildi.

Kabine üyelerinin belirlenmesinde Meclis çoğunluğunun kaybedilmemesi için milletvekilleri arasından kabineye transferlerin mümkün olduğunca az olması gerektiği dillendiriliyor.

Soylu önce kabineye ardından ABB’ye

AKP’deki bir senaryoya göre “üçlü çıkmaz” olarak tabir edilen üç bakanın yeniden kabinede görev alması, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin de bir hazırlığı olacak.

Gazete Pencere’ye bilgi veren bir AKP’liye göre, üç ismin kabinede görev alması durumunda yerel seçimlerde bu isimler belediye başkanlığı için aday da gösterilecek. Böylece yerel seçimler için gösterilecek adaylarla birlikte Meclis çoğunluğu korunmuş olunacak.

Bu senaryoya göre Soylu’nun Ankara Büyükşehir Belediyesi için aday gösterilebileceği belirtiliyor. Bu durumda Çavuşoğlu’nun Antalya’dan aday gösterilmesi gündeme gelebilir.

Kabineye yeni isimler

AKP’li üst düzey pozisyondaki Ali İhsan Yavuz, Yılmaz Tunç ve Hamza Dağ’ın da isimler yeni kabine konuşulan isimler arasında.

Edinilen bilgilere göre, Hamza Dağ’ın ismi Gençlik ve Spor Bakanlığı için kesinleşmiş durumda.

Öte yandan Afyon Valiliği görevini devam ettirirken istifa ederek milletvekili seçilen Kübra Güran Yiğitbaş da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak yeni kabinede görev alacağı beklenen isimler arasında.

Kabine ile birlikte AKP yönetim kademesi de değişecek

Öte yandan üç dönem kuralına takıldığı için milletvekili seçilemeyen ve aynı zamanda Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) yer alan kimi isimlerin de kabinede görev almasıyla yönetim kademesinde de değişiklikler gündeme gelecek. Dağ gibi ismi bakanlık için konuşulan MYK ve MKYK üyelerinin kabineye geçmesiyle birlikte buralara da yeni isimler atanacak.