AKP’nin adayları bakanlıkta toplantı yaptı

AKP’nin adayları bakanlıkta toplantı yaptı
Gazete Pencere - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Şanlıurfa milletvekilleri adaylarını Adalet Bakanlığı’nda ağırladı.Bozdağ, Adalet Bakanlığı’ndaki görüşmeyi sosyal medya hesabından da paylaştı.Bozdağ, görüşmeye...

Gazete Pencere - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Şanlıurfa milletvekilleri adaylarını Adalet Bakanlığı’nda ağırladı.

Bozdağ, Adalet Bakanlığı’ndaki görüşmeyi sosyal medya hesabından da paylaştı.

Bozdağ, görüşmeye dair fotoğrafları “14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili adayı arkadaşlarımız ile biraraya geldik.  Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan liderliğinde Ak Parti adayları olarak Şanlıurfa’mız için aşkla çalışacağız.” notuyla paylaştı.


Bozdağ’ın bakanlık binasında AKP milletvekilleri adaylarıyla bir araya gelmesine sosyal medya kullanıcıları da tepki gösterdi.



Adalet Bakanlığı’nda çekilen bu fotoğraf, aday olan bakanlıların istifa etmesi gerekip gerekmediğini yeniden gündeme getirdi.

 
UYGULAMA AKP DÖNEMİNDE RAFA KALDIRILDI
 
Bakanların seçimler öncesindeki istifa uygulaması 1959 yılana kadar uzanıyor. O yıldan itibaren Türkiye’deki seçimler öncesi İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Ulaştırma Bakanı sandık güvenliği açısından istifa ederdi.
 
Ancak AKP döneminde bu uygulamaya son verildi. Son olarak 2015’teki seçimlerde icracı bakanlar istifa ederken, Partili Cumhurbaşkanlığı’na geçişle birlikte bu uygulama kaldırıldı. 2018 seçimlerinde icracı bakanların hiçbiri istifa etmedi.
 
Anayasanın 114. maddesinin birinci fıkrasında yer alan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir" hükmü, 16 Nisan 2017'deki referandumda kabul edilen değişiklikle, söz konusu fıkranın yürürlükten kaldırıldığını bildirdi.
 
Bakanlar üst düzey kamu görevlisi olduğu için kimi hukukçulara göre, istifa etmeleri gerekiyor. Milletvekili Seçim Kanunu’nun 18’inci maddesinde kamu görevlisi olacak adaylarla ilgili düzenleme şu şekilde: 

"Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler."
 
14 Mayıs seçimlerinde de bakanların 17’si çeşitli illerden aday gösterilirken, görevlerinden istifa etmedi.