AKP'ye yakın avukat Adalet Bakanı'nın kardeşiyle ilgili paylaşım yaptı, tutuklandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un kardeşi Yahya Tunç hakkında sosyal medya paylaşımlarında bulunan avukat Burak Bekiroğlu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Bekiroğlu hakkında “iftira” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamaları yöneltildi. Gözaltı kararıyla birlikte evinde arama yapıldı, dijital materyallerine el konuldu.
'1454 ByLock kaydı var' demişti
Avukat Burak Bekiroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un kardeşi Yahya Tunç’un 1454 ByLock kaydı olduğunu, Bank Asya hesapları bulunduğunu, FETÖ’nün yurt dışı gezilerine katıldığını ve hakkında tutuklama kararı verilmesi gerektiğini öne sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nı göreve çağıran Bekiroğlu, “Şahıs hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkartılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Başka bir paylaşımında ise şu ifadeler yer aldı:
“Şahıs bakanın kardeşiymiş. Susalım. Oldu. Aman ha, şahıs bakanın kardeşi susun efendiler. Yutalım hep beraber.”
Halk TV'den Can Bursalı'nın haberine göre; Paylaşımların ardından hakkında soruşturma başlatılan Bekiroğlu, sabah saatlerinde gözaltına alındı. Aynı zamanda evine yapılan baskında dijital cihazlarına el konuldu.
Emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa çıkarılan avukat Burak Bekiroğlu tutuklanması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme, Bekiroğlu’nu iftira ve kamu görevlisine hakaret suçlarından tutukladı.
Yahya Tunç hakkındaki iddialar neler?
Yılmaz Tunç’un kardeşi Yahya Tunç’un adı daha önce, 2023 yılında kamuoyuna yansıyan ByLock kayıtlarıyla gündeme gelmişti. Hazırlanan iddianamede, Yahya Tunç’un 1454 ByLock kaydı, 22 ByLock kullanıcısıyla bağlantısı ve hakkında adli işlem yapılan 166 kişiyle iletişim kaydı bulunduğu tespit edilmişti.
Tunç’un, aynı zamanda örgütsel sohbet toplantılarına katıldığı, yurt dışı gezilerine iştirak ettiği, Bank Asya’da hesap ve kredi kartı kullandığı da iddianamede yer almıştı. Teslim ettiği telefonun sıfırlanmış olması da dikkat çekmişti.
Etkin pişmanlıktan faydalandı, ceza verilmedi
2017’de başlayan soruşturma, 2021 yılına kadar sürdü. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Şubat 2021 tarihli kararında Yahya Tunç’un etkin pişmanlıktan yararlanarak örgüt hakkında bilgi verdiğini ve bu nedenle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Bakanlıkta yolları kesişti
Soruşturmayı yürüten dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, daha sonra Adalet Bakanlığı’nda Yılmaz Tunç’un yardımcısı olarak görev aldı. Ancak beş ay sonra bu görevden ayrıldı ve Yargıtay’a atandı.
Kaynak:Haber Merkezi