Al sana dezenformasyon: Bir troll operasyonunun çarpıcı hikayesi

Al sana dezenformasyon: Bir troll operasyonunun çarpıcı hikayesi
Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu'nun Trabzon mitinginde çekilen bir fotoğraf, AKP'li bazı siyasetçiler, medya organları ve trollerinin sık sık başvurduğu dezenformasyon örneklerine bir yenisini ekledi. Günlük yaşamında...

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu'nun Trabzon mitinginde çekilen bir fotoğraf, AKP'li bazı siyasetçiler, medya organları ve trollerinin sık sık başvurduğu dezenformasyon örneklerine bir yenisini ekledi. Günlük yaşamında eşarp ve ferace kullanan Özlem Şahınoğlu adlı kadının Kılıçdaroğlu ile çektirdiği fotoğraflar AKP'li hesaplardan "CHP'den yeni bir tiyatro" başlığıyla kısa sürede yaygınlaştırıldı. Kimi AKP'lilere göre Özlem Şahınoğlu, aslında günlük yaşamında başörtüsü kullanmayan Marmaris'te yaşayan ve başörtüsü giydirilerek Trabzon'a götürülen CHP'li Özlem Şahinoğl'ydu, kimine göre de bir ajansın bulduğu başı açık kadına başörtüsü taktırılmış ve Kemal Kılıçdaroğlu ile fotoğraf çektirilmişti. AKP'liler bunu yaparken, başörtülü Özlem Şahınoğlu'nun Kılıçdaroğlu ile çektiği fotoğrafı koyup, yanına da Marmaris'te yaşayan başı açık CHP'li Özlem Şahinoğlu'nun sosyal medya profilini koydular.

Sosyal medyada yayımlanan AKP karşıtı paylaşımları takip edip, bunu her hafta "dezenformasyon" bülteninde yayımlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın, basına konuşan dezenformasyon kurbanı iki kadına bu haftaki bültende yer verip vermeyeceği merak ediliyor.

Sosyal medyada trende çıkarılan bu "dezenformasyon operasyonu"na CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ile CHP'nin Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı, biri Trabzon, biri Marmaris'te yaşayan kadını yanına alıp açıklama yaparak cevap verdi.

TRABZONLU ÖZLEM ŞAHINOĞLU: MUHAFAZAKARIM, CHP'YE OY VERİYORUM

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Özlem Şahınoğlu'nu Kadın Kooperatifi Pazarı’nda ziyaret edip, sorunlarını dinledi, ardından evinde ziyaret etti. Özlem Şahınoğlu, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'ya o günü ve Kılıçdaroğlu ile fotoğraf çektirği anları şöyle anlattı:

Benim ismim Özlem Şahınoğlu. ‘I’ ile… Muhafazakâr bir bayanım ve CHP’ye oy veriyorum… Hiçbir tiyatroda yer almadım. Satılık değilim... Beni hiç kimse satın almadı. Adresim belli, yerim belli, ikametgahım burada. Şahsıma yapılan hakaretler için dava sürecindeyim. Ben 47 yaşındayım. Böyle bir ahlaki çöküş görmedim. Eşarbım, şahsımdan ve Allâh-u Teâlâ’dan başka kimseyi ilgilendirmez.

İŞTE O SÖZLERİ (VİDEOYU İZLE)

CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı da, Marmaris'te yaşayan Özlem Şahinoğlu'nu yanına alıp basın toplantısı düzenledi.

Başını kapatıp Trabzon'a giden ve Kılıçdaroğlu ile fotoğraf çektirip kurgunun bir parçası olmakla itham edilen Özlem Şahinoğlu da, sosyal medyada hedef gösterildikten sonra tehdit mesajları aldığını, hakaretler yağdırıldığını, küçük çocuklarının bundan çok etkilendiğini anlattı, şöyle devam etti:

"ADRESİME KADAR İFŞA EDİLDİM, HAKARET VE TEHDİT MESAJLARI GELİYOR"

Üç günden beri kendi iş hayatım, sosyal hayatım… Çok etkilenmiş bir vaziyette çocuklarım. Eğitim alan küçük kızım. Telefonu her elimize aldığımızda hakaret dolu, tehdit içerikli mesajlarla karşılaşıyoruz. Hiç olayla alakam olmadığı halde sosyal medya, gazeteler, televizyonlardaki o şeylerle. Tamamen hedef gösterilmiş durumdayım. Yaşadığım adrese kadar ifşa edildi. Bu benim iş hayatımı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Özel hayatım, psikolojik olarak çocuklarımı etkilemiş oldu. Sonuçta ben çalışarak bir yerlere gelmeye çalışıyorum. Trabzon’daki bayana da aslında bu konuda çok üzgünüm. Onu da dile getirmek istiyorum. Başı açık olabilir başı kapalı olabilir. Bir isim benzerliği de olabilir. Ben orada da olmuş olabilirim. Bu şekilde bir linç kampanyası girişiminde bulunmak bence çok yanlış. Kadınlar üzerinde, başımız üzerinde siyaset yapılmasını da yanlış buluyorum. Yani eliniz kadınların, çocukların üzerinden çekilsin istiyoruz. Konu şu an kadın ve baş, başı açık. Siyaset, biz kadınların üzerinden çekilsin istiyorum. Ben hiçbir zaman Trabzon’a gitmedim. O gün orada olduğumu iddia eden kişiler ispatlasınlar.

Özlem Şahinoğlu'ndan sonra Zekican Balcı da şunları söyledi:

Bu hanımefendi, sayın Cumhurbaşkanı adayımıza sevgilerini ilettikten sonra AKP’nin trolleri, başta Melih Gökçek olmak üzere ve buna ek olarak bütün havuz medyası bu hanımefendinin aslında kapalı bir hanımefendi olmadığını, CHP Marmaris İlçe Örgütü üyesi olan Özlem Şahinoğlu hanımefendi olduğunu, bu hanımefendinin aslında başı açık bir hanımefendi olduğunu ve Marmaris İlçe Örgütü tarafından olayın kurgulanarak Özlem Hanım’ın Trabzon’a götürüldüğünü ve Trabzon’da bu kurgunun yaratıldığını iddia ettiler. İddia etmekle kalmadılar, ölüm tehditleri, evinin adresine varıncaya kadar Özlem Hanım’ın özel hayatına kadar girilip ifşa edilmesine kadar Özlem Hanım’a bir linç kampanyası geliştirildi. Maalesef biz bunlara da alıştık AK troller tarafından bu tür linç kampanyalarına. Ancak havuz medyasının olaya bu derece dahil olması ve bir şahsın güvenliğini tehdit edecek kadar olayı bu yerlere vardırması inanılmaz bir şey.

Mübarek Ramazan gününde Müslüman olduğunu iddia eden bu şahıslar, başta Melih Gökçek olmak üzere, evlere temizliğe giderek, böyle kutsal bir mesleği yaparak, iki çocuğunun karnını doyurup okutabilmek için mücadele eden bir kadını bu şekilde bir linç kampanyasıyla milletin önüne atmak, dini istismar etmek ancak AKP hükümetine yakışan, ancak AKP’nin trollerine yakışan bir hareketti. Bunu da bütün milletimiz görmüş vaziyette. Biz burada isyan ediyoruz aslında. Olayları buraya getirmenize, iktidarda tutunabilmek adına bu kadar hayasız davranışlar bulunmanıza gerçekten yeter diyoruz.

MELİH GÖKÇEK DE OPERASYONA DAHİL OLDU

Sosyal medyada o paylaşımı yapanlardan biri de Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınan AKP'li eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de vardı. Balcı, Melih Gökçek'e de seslendi:

Senin annen, senin karın, senin bacın yok mu? Bir insana bu kadar linç kampanyasına nasıl ortak olursun? Olayların doğrusunu, gerçeğini bilmeden bir insanı nasıl böyle karalayabilirsin, inanılmaz

KONU YARGIYA DA TAŞINDI

Konuyu yargıya taşıdıklarını belirten Balcı, “Dün itibariyle Özlem Hanım ile birlikte Marmaris Cumhuriyet Savcılığına da gerekli şikâyet dilekçemizi sunduk. Bu olayı kesinlikle bırakmayacağız. Yaklaşık 37 gün sonra AKP iktidardan indiğinde de vicdanlı hakimler, savcılar önünde de bu linç kampanyasına destek olanlar, katkı verenler bağımsız Türk yargısının önünde hesabını sonuna kadar verecekler. Özlem Hanım’a da verecekler CHP’ye bu karalamayı, iftirayı atanlar da verecekler" dedi. (ANKA)